Tedbirler bölgeye göre gelebilir

Tedbirler bölgeye göre gelebilir
08:00 - Haziran 10 2020 Çarşamba

Hükümetin kararı doğrultusunda 1 Haziran’da kaldırılan kısıtlamaların ardından, özellikle İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde toplu taşımacılığın kullanımında sosyal mesafe kurallarına uyum konusunda farklı öneriler gündeme getirildi. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun bazı üyeleri Dr. Mehmet Ceylan, büyükşehir çalışanlarının çalışma saatlerindeki değişimin kademeli olarak yapılmasını önerdi. Bu şekilde toplu taşıma araçlarında birikimin önlenebileceğini belirten uzmanların önerileri İstanbul Toplu Taşımacılık Bilim Kurulu’nun gündemine geldi.

BÖLGESEL KADEME

Komitenin çalışmaları, yoğun trafik saatlerinde yapılan yolculuklara farklı ücretler uygulanması, bu saatlerde ücretsiz kart başvurusunun sonlandırılması ve ofis çalışanlarının evden çalışmaya teşvik edilmesi gibi önerileri de içeriyordu. Toplu Taşıma Bilim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Ilıcalı “Halen İstanbul’un hangi ilçesinde ne kadar seyahat yoğunluğu var, hangi ilçelerde hangi işletmeler, hangi kamu kurumlarının bulunduğu bu bölgelerde bölge tarafından ne tür bir çalışma yapılması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın olgu verilerini dikkate alarak bir değerlendirme yapıyoruz. Silivri’deki tapu siciline kademeli olarak fazla mesai getirmenin merkezdeki trafik üzerinde bir etkisi yoktur, ancak merkezdeki ilçelerde, bu uygulama trafikte tıkanıklığı ve toplu taşımadaki insanların yoğunluğunu önler. Eylül ayında okullar ve üniversiteler açıldığında, bu yoğunluğu nasıl önleyebiliriz, toplu taşımada sosyal mesafeyi nasıl koruyabiliriz? Örneğin, üniversite öğrencilerinin toplu taşımadaki payı yüzde 30 civarındadır. Bu oran uzaktan eğitim ile azaltılabilir. ”

ÖZEL ARAÇLAR ARTAN% 10

Ulaştırma Bilim Kurulu ayrıca salgın dönemine ilişkin İstanbul üzerinde bir trafik araştırması gerçekleştirmiştir. GSM operatörleri üzerinde yapılan araştırmaya göre, salgın nedeniyle özel araç kullanımı yüzde 33’ten yüzde 43’e yükseldi. Profesör Dr. Ilıcalı “İstanbul trafiğinde özel araç sayısındaki artış trafik kaosu anlamına da geliyor. Bunu önlemek için toplu taşımada alınacak tedbirlerle birikimi azaltmayı hedefliyoruz. ”

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi