TBMM’ye Sunulan Yeni Trafik Kanunu Teklifi ile Cezalar Artıyor

TBMM’ye Sunulan Yeni Trafik Kanunu Teklifi ile Cezalar Artıyor
04:45 - Ekim 8 2025 Çarşamba

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan yeni ‘Karayolları Trafik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, trafik cezalarında önemli artışlar ve yeni düzenlemeler getiriyor. Teklif, trafik güvenliğini artırmayı ve kazalardaki can kayıplarını azaltmayı hedefliyor.

Önemli Değişiklikler: Hız sınırı ihlallerinde, özellikle hastane ve okul bölgelerinde belirlenen limitlerin aşılması durumunda ehliyete el konulacak süreler arttırılıyor. Örneğin, izin verilen hızın 76 km üzerine çıkan sürücülerin ehliyetleri 30 gün, 86 km aşanlar 60 gün ve 96 km aşanlar için 90 gün süreyle geri alınacak.

Bir yıl içinde beş defa hız ihlali yapan sürücüler ise psikiyatri uzmanına sevk edilecek ve ehliyetlerine el konulacak. Sürücüler, gerekli psikiyatrik değerlendirmeleri geçtikten sonra ehliyetlerini geri alabilecek.

Acil durum araçlarına yol vermeyen sürücüler için cezalar artırılıyor. Ayrıca, seyir halindeyken cep telefonu kullanımı tekrarlandıkça uygulanan cezalar da artacak. İlk ihlalde 5 bin lira, ikinci ihlalde 10 bin lira ve üçüncü ihlalde ehliyete 30 gün el koyma cezası uygulanacak.

Trafikte makas atma ve ters yönde seyir gibi tehlikeli hareketler yapan sürücüler için de cezalar ağırlaştırıldı. Makas atanların ehliyetleri 60 gün alınacak, ters yöne giren sürücülerin ehliyetlerine 60 gün el konulacak ve araçları trafikten men edilecek. İhlallerin köprü, tünel ve otoyollarda gerçekleşmesi durumunda ise cezalar iki katına çıkarılacak.

Yeni düzenleme ayrıca, düğün konvoyu yapan sürücüler için de ciddi yaptırımlar getiriyor. Buna göre, düğün konvoylarında kurallara aykırı davranan sürücülerin ehliyetlerine 60 gün el konulacak ve araçları bağlanacak.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi