TBMM’de sosyal medya yönetmeliği kabul edildi

TBMM’de sosyal medya yönetmeliği kabul edildi
09:00 - Temmuz 29 2020 Çarşamba

İnternette sosyal medya düzenlemesi olarak bilinen yayınların düzenlenmesine ve bu yayınlar aracılığıyla işlenen suçlarla mücadele kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Teklif ile sosyal ağ sağlayıcıları belirlenir.

Kanun uyarınca verilen idari cezalar, muhatabın yurtdışında olması halinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından rapor edilecektir.

Yönetmelikte, suç teşkil eden kısmi içeriğin kaldırılmasının mümkün olduğu durumlarda, erişimi engelleme kararı yerine içeriği kaldırma kararı verilmektedir.

Konum sağlayıcıyı bildirmeyen veya bu Kanundaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcıya Başkan yüz bin TL’den bir milyon TL’ye para cezası verilir.

Yurtdışında bulunan Türkiye’ye günde 1 milyondan fazla kişi girerek, Türkiye’de temsilci belirlemek için sosyal ağ sağlayıcısından kaynaklanıyor.

Bir temsilcisi belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcısı, BTK bildiriminden sonraki 30 gün içinde yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda sosyal ağ sağlayıcısına 10 milyon lira idari para cezası alacaktır. Bu cezanın tebliğ edilmesinden otuz gün sonra, yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde idari ceza otuz milyon TL olacaktır. Yükümlülük, ikinci idari ceza bildiriminden itibaren otuz gün içinde yerine getirilmezse, sosyal ağ sağlayıcısının reklam vermesi yasaktır. Cümlenin bir sonraki aşaması, sosyal ağ sağlayıcısına bant genişliğinde yüzde 50 azalma olacak.

İnsanlar sosyal ağ sağlayıcısına başvururlarsa, başvuruyu izleyen 48 saat içinde olumlu veya olumsuz yanıt vermeleri gerekir.

Para cezaları bir yıl içinde tekrarlanırsa para cezaları bir kat artırılacak ve bu hüküm 01.10’a uygulanacaktır. 2020’den itibaren geçerli olacak.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi