TBMM, Fransız Senatosunun Yukarı Karabağ kararını kınadı

TBMM, Fransız Senatosunun Yukarı Karabağ kararını kınadı
18:00 - Kasım 27 2020 Cuma

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki dört siyasi parti, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop’un önerisi üzerine Fransız Senatosunun Yukarı Karabağ kararına ilişkin açıklama yaptı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti Grup Başkan Yardımcısı Özlem Zengin, CHP Grup Başkan Yardımcısı Engin Altay, MHP Grup Başkan Vekili Muhammed Levent Bülbül ve Müsavat Dervişoğlu’nun imzasıyla yayınlanan açıklamada, İYİ Parti Grubu Genel Başkan Yardımcısı’nın ise şunları kaydetti:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi grubundaki siyasi partilerle birlikte Fransa’nın uluslararası hukukunda, 25 Kasım 2020’de toprakla ilgili olarak Dağlık Karabağ sorununa aykırı ahlak ve adalet konusunda mutabık kaldıklarını, en güçlü şekilde kınıyoruz. Fransız Senatosu bunu görmezden gelse de, 1993 yılında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 822, 853, 874 ve 884 sayılı kararlarına göre, Dağlık Karabağ Azerbaycan’ın toprağıdır ve Fransız Senatosunun kararı, hükümsüzdür. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron birkaç gün önce Karabağ’ın Azerbaycan toprağı olduğunu itiraf ederek ilan etti ve Karabağ Ermenistan tarafından dahi tanınmazken Fransız Senatosunun ne kadar gerçekçi olmayan bir karar aldığı açıkça görülüyor. 30 yıldır Ermenistan’ın işgali altında kalan, son yıllarda Azerbaycan ordusunun kahramanca mücadelesi sayesinde işgalden kurtulmuş ve yeniden Azerbaycan egemenliğine girmiştir. ay. Türkiye’de bu adil mücadele ve Azerbaycan kardeşimizin hemen yanında destansı bir zafer olmaktan gurur duyuyoruz. Birleşmiş Milletler Tüzüğü’nün 51. maddesi uyarınca Azerbaycan ordusunun meşru müdafaa kapsamında gerçekleştirdiği operasyon neticesinde asli sahiplerine iade edilen Azerbaycan topraklarının, haklarında kalacağından en ufak bir şüphemiz yok. sonsuza kadar Azerbaycan’ın egemenliği. Minsk Grubu eşbaşkanlarından biri olmasına rağmen, yaklaşık 30 yıldır Ermenistan’ın gayri meşru işgalini görmezden gelmek, tarafsız davranması gereken her durumda işgalci Ermenistan’ın yanında yer almak, hak ve yasaları kaydeden tüm Birleşmiş Milletler kararlarını görmezden gelmek Azerbaycan’ın, Fransa’nın bu adımında Türkiye’ye karşı düşmanlıkların yaygınlaşması bizim için şaşırtıcı olmadı. Karar, Fransız Hükümeti’ni çağıran Senato’nun son derece ciddi bir akıl tutulması yaşadığını gösteriyor ve bizi sağduyu Fransızlarının daha makul, aklı başında ve her şeyden önce uluslararası hukuka saygı gösteren temsilcileri hak ettiğini düşünmeye sevk ediyor. Kararın Fransız Senatosunda oy çokluğu ile alınmış olması, Fransa’nın geleceği konusunda endişelerimizi artırmaktadır. Fransa Hükümeti’nin irrasyonel temelsiz iddialar, hayali iftiralar ve ciddiye alınamayacak telkinler içeren, uluslararası hukuka, bölgedeki adalet ve gerçeklerle tamamen çelişen bu kararı görmezden geleceğini ve iyi niyetli davranacağını umuyoruz. Bu tür önyargılı ve kışkırtıcı girişimlerin bölgemize ve dünyaya barış, huzur ve istikrar getirmekten uzak olduğunu hatırlatırken, ülkemize ve kardeş ülkemiz Azerbaycan’a karşı bu tür düşmanca adımlar atanların Meclisimiz ve sevgili milletimiz tarafından takdir edildiğini beyan ederiz. .

Ahmet Umur Öztürk

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi