TBMM Başkanı Şentop’tan Fransa’ya çok sert tepki

TBMM Başkanı Şentop’tan Fransa’ya çok sert tepki
15:00 - Kasım 7 2020 Cumartesi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Kazlıçeşme’de bulunan Zeytinburnu’nda ailenin Ebüzziya baskı serüvenini anlatan “Ebüzziya Ailesi Hayatımızda Kültür ve Sanat” sergisini gezdi. Şentop’a Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ve sergi küratörü Ömer Faruk Şerfioğlu eşlik etti.

Zeytinburnu Belediyesi şeref defterini imzalayan Meclis Başkanı Şentop, sergiyle ilgili açıklama yaparak Zeytinburnu Belediyesi’ni kültür sanat faaliyetlerinden dolayı tebrik etti. Sergiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Şentop, ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“İşletme tamamen kontrolden çıkmış gibi görünüyor”

Fransa’da Albertville okullarında Hz. Muhammed’e hakaret eden karikatürlerle ilgili öğretmenlerine verdikleri cevaplar nedeniyle “terörist” muamelesi gören 4 çocuğa ilişkin soruyu yanıtlayan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, “Uzun süredir gelişmeler var. Fransa’da yaşananlar tüm Müslümanları endişelendiriyor. İslam dünyasının, İslam coğrafyasında yaşayan herkesin tüm Müslümanları endişeyle takip etmesine neden olan gelişmeler ve olaylar vardır. İslam dininin Peygamberi, peygamberimiz Hz. Cumhurbaşkanı Macron ve Fransız siyasetçiler, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında Muhammed’e hakaret eden karikatürlerin yayınlanmasına ilişkin bu açıklamaları desteklediler. İşletme tamamen kontrolden çıkmış gibi görünüyor. “İslam’a ve peygamberine hakaretin ifade özgürlüğü kapsamında görülmesinin ötesinde, insanları bu hakaretlere destek olmaya zorlamak için bazı adımlar atıldığını görüyoruz.”

“Devletin yaptığı bir haydutluk”

Şentop sözlerine şöyle devam etti: “Maalesef o gün üçü Türkiye Cumhuriyeti Türk vatandaşlarının çocukları olan dört küçük çocuk oldu. Biri Cezayirli bir aileden. 10 yaşındaki çocuklar evlerinden çok alınıyor. Sabah erkenden maskeli özel terör timleri tarafından uzun namlulu silahlarla polis karakoluna götürülüyor, herhangi bir suçlama ve suçlama olmaksızın 11 saat karakolda tutuluyor, aileleri de aynı şekilde sorgulanıyor. Bu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi bağlamında tüm hukuk sistemlerinin kurallarına aykırıdır, devletin yaptığı bir haydutluktur.Çok net ifade ediyorum.Bu sabah Paris büyükelçimizle daha detaylı konuştum. Bilgi aldım, aileler bu konuda yasal adımlar atmaya kararlı… Fransa’nın yaptığı tüm devletlerin ve toplumların muhalefetini gerektiren çok ciddi bir hukuk eksikliği… Az önce söyledim, tekrar ediyorum, bu bir haydutluk. Hesap o Bu hukuk kuralları içinde sorulmalı ”dedi.

“Birleşik Devletler tarihindeki en tartışmalı başkanlık seçimi olacak”

ABD seçimlerindeki son durumla ilgili soruyu yanıtlayan Şentop, “ABD’de seçimler her zaman sorunlu olmuştur. Bazen, adaylardan birinin çok iddiasız olduğu zamanlarda, sakince geçen seçimler oluyordu. 19. yüzyılın başlarına kadar seçimlerde ciddi sıkıntıların yaşandığı görülmektedir. Amerika Birleşik Devletleri tarihindeki en tartışmalı başkanlık seçimi olacağını düşünüyorum. Sonuçlar henüz net olmadığı için karakol ve mahkemede devam edecek kısımlar var. Bazı eyaletlerdeki seçimlerden bazıları şimdiden taşındı ”dedi.

“Türkiye-Amerika ilişkileri olacak cumhurbaşkanını etkileyeceğini sanmıyorum”

Türkiye ile ilişkilerin ABD seçimini nasıl etkileyeceğini anlatan Şentop, “ABD başkanının Türkiye ilişkileri olarak belli etkileri var. Türkiye-ABD ilişkileri sonucunda çok sayıda başkan gördü. Birçok kongre, çok senatör, üye Temsilciler meclisi değişti. Bu ilişkilerde zaman zaman zorluklar yaşandı ama devam etti. Türkiye-Amerikan ilişkilerine kimin başkanlık edeceğini kesin bir şekilde etkileyeceğini düşünmüyorum. “Seçimlerin sonuçlanmasını diliyorum. mümkün olan en kısa sürede resim netleşsin. “

Caner Sönmez

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi