Tarihi kilisenin temeli oyuldu

Tarihi kilisenin temeli oyuldu
18:43 - Mayıs 30 2019 Perşembe

Çataloluk Kilisesi olarak bilinen tarihi kilisenin temelinin defineciler tarafından kazılması sonucu kilisenin temeli zarar gördü. Yıkılma ile karşı karşıya kalan kilise için tedbir alınması istendi.

Sivas Suşehri sınırları içerisindeki 8 asırlık olan Çataloluk Kilisesi’nin temel kısmında defineciler tarafından yapılan kazılar sebebiyle kilisenin yıkılmak üzere olduğu söylendi.

TARİHİ KİLİSENİN TEMELİ OYULDU

Zaman zaman definecilerin altın ve sikke bulmak amacıyla tarihi eserlere zarar verdiklerine şahit olunmaktadır. Definecilerin gizlice define aramak için kazdıkları Sivas’ın Suşehri ilçesinin Çataloluk köyünde bulunan Çataloluk kilisesinin temelinde de tahribat meydana geldi. Kilisede yapılan kazılar sebebiyle her tarafının delik deşik edildiği kilisenin yıkılmasına engel olmak için tedbir alınması istendi. Kiliseye ait direklerin kazılması sebebiyle çok zor ayakta duran kilise direkleri devrilmek üzere. Direklerin devrilmesi ile kilisenin tamamen yıkılacağı söyleniyor.

Çataloluk köyünde 8 asır önce inşa edilen ve bunca yıla rağmen ayakta durmayı başaran kilisenin temeli ve direklerinin alt kısımları define arayan kişiler tarafından kazıldı. Bu kilisenin Anadolu’ya ilk olarak giren Türkler tarafından kullanıldığı düşünülüyor. Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından alınan tescil kararıyla koruma altına alınmıştı. Köylüler kilisenin definecilerden korunması için devletten yardım istediler. Tarihi eser statüsünde olan kilisenin koruma altına alınması köylüler tarafından istendi.