Suudi Arabistan’ın kesinti kararı ile petrol fiyatları yükseldi

Suudi Arabistan’ın kesinti kararı ile petrol fiyatları yükseldi
17:00 - Ocak 6 2021 Çarşamba

Petrol ihraç eden ülkeler (OPEC) ve 23 OPEC + üye ülke teşkilatı enerji ve petrol bakanlarının konferans yöntemiyle bir araya geldiği 13. Bakanlar Toplantısı sona erdi. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, basın toplantısında enerji piyasalarını desteklemek için günde 1 milyon varil ek kesinti yapacaklarını belirtti. Ekonomist Dr. Rahmi İncekara, bu kararın petrol piyasası üzerindeki etkilerini değerlendirdi. İncekara, “Suudi Arabistan’ın bu hamlesi diğer ülke ekonomilerini desteklemek için önemli bir hamle oldu. Rusya ve Kazakistan’ın önümüzdeki 2 ayda petrol üretimlerini artıracağı da belirtildi. Rusya’nın Şubat ayında üretimi 65 bin varil Kazakistan’ın Mart ayında 10 bin varil artacağı ve ülkelerin aynı üretimi artırmaya devam edeceği belirtildi. “Dedi.

“Suudi Arabistan’ın kesintisi diğer ülkelere yönelik üretim artışını destekleyecek”

Ekonomist Rahmi İncekara, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Selman’ın günlük petrol üretiminde 1 milyon varil ek kesintiyi diğer ülkeleri desteklemek için önemli bir hamle olarak gördüğünü belirterek, “Suudi Arabistan Enerji Bakanı Selman, 1 milyon varillik ek kesinti yapacak. basın toplantısında enerji piyasalarını desteklemek için gün. belirtti. Buna göre Suudi Arabistan’ın açıkladığı ek kesinti ile OPEC grubunun günlük üretim kesintisi Şubat’ta 8 milyon 125 bin varil, Mart’ta 8 milyon 50 bin varil olacak. Suudi Arabistan’ın bu hamlesi, diğer ülke ekonomilerini desteklemeye yönelik önemli bir adımdır. Bu noktada Suudi Arabistan’ın yaptığı bu hamle ile diğer ülkeler de üretimlerini artırabilecek ve Suudi Arabistan’ın yaptığı kesintiye diğer ülkelerin üretim artışı ile destek verilebilecek ”dedi.

“Suudi Arabistan’ın kararının bir sonucu olarak fiyatlarda ve hisselerde artış var”

Suudi Arabistan’ın aldığı bu karar neticesinde petrol fiyatlarının ve stoklarının dalgalandığını belirten İncekara, “Karara baktığımızda ABD tipi ham petrolde yüzde 5 artış oldu. Pandemiden bu yana ilk kez 50 doların üzerinde bir Brent petrol dalgalanması izledik. Aynı şekilde Brent kontratı yüzde 5’e yakın arttı. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki enerji hisseleri de bu karardan olumlu etkilendi. Şeyl petrol üreticisi EQ Resources’ın hisseleri de yüzde 11’e kadar yükselme eğilimi gösterdi. Bu yılın ilk çeyreğinde piyasa koşulları çerçevesinde düzenli toplanma ve aynı şekilde önümüzdeki ay üretimin 500 bin varili geçmemek üzere artırılması kararı alındı. Kararın ardından Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı yüzde 5 artarak 50 dolara çıktı ”dedi.

“Suudi Arabistan dört yeni petrol ve gaz yatağı buldu”

Suudi Arabistan’ın petrol ve doğalgaz kaynaklarını genişletme hamlelerini sürdürdüğünü belirten İncekara, “Suudi Arabistan’da dört yeni petrol ve doğalgaz yatağı bulundu, ulusal petrol şirketi Saudi Aramco, dört petrol ve konvansiyonel olmayan doğalgaz yatağı buldu. ülkenin farklı bölgeleri. açıkladı. Petrol ve doğalgaz rezervleri açısından belirlemeye yine Aramco tarafından devam edileceği belirtildi ”dedi.

“Pandemik kısıtlamalar yılın ilk çeyreğinde petrol talebini düşük tutabilir”

Pandemi nedeniyle birçok ülkenin kısıtlama ve yasaklamalarının ardından yılın ilk çeyreğinde petrol talebinin düşük olabileceğine işaret eden İncekara, “Amerika Birleşik Devletleri’nde özellikle Avrupa ülkelerinde kısıtlamalar, kısıtlamalar ve kapatmalar var, dünyadaki birçok ülke. Sonuç olarak özellikle yılın ilk çeyreğinden itibaren petrole olan talebin düşük seviyede kalabileceği söyleniyor. Bu nedenle Suudi Arabistan’ın üretimi kısmasına neden olduğu söylenmelidir. Bu açıdan bakıldığında, petrol fiyatları en yüksek seviyede kalmaktadır ve temel faktör olarak üretim kesintisi yaşanmaktadır. Aşılama çalışmalarının sonuçlarına göre özellikle yılın ikinci çeyreğinden itibaren petrol talebinde yeniden artış eğilimi olabilir.

Furkan Serttaş

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi