Sürücülere araçları için kış bakım uyarısı

Sürücülere araçları için kış bakım uyarısı
12:00 - Kasım 13 2020 Cuma

Otomobillerin düzgün çalışması için antifriz ve sıvı bakımı yapılmalıdır. Aracın özellikle kış aylarına girerken antifriz seviyesini ve özelliğini kontrol etmesi hayati önem taşıyor. Camların buğulanmasını önlemek ve ısıtma sisteminin düzgün çalışmasını sağlamak için uzmanlar tarafından antifriz bakımı önerilmektedir. Sıvı bakımı kesintiye uğrarsa, arabalar sürücülere pahalıya mal olabilir. Öte yandan, sıvı bakımı sırasında olası arızaları önlemek için kaliteli ve güvenilir antifriz kullanılmalıdır.

“Antifriz yazın ve kışın kullanılmalıdır”

Otomobillerde yaz kış antifriz kullanılması gerektiğini belirten motor ustası Ahmet Tokdemir, kış sezonuna girmeden antifriz kontrolünün yapılmasını önerdi. Antifriz tipinin ikamet yerinin coğrafi şartlarına göre belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Tokdemir, “Herkesin bildiği gibi aslında ‘Aracıma antifriz koyayım, dondurmayayım.’ Dedi. Antifriz donmayı engelleyen bir parçadır ancak yazın ve kışın olması gereken bir şeydir. Korozyonu önler. Ben çok tanık oldum. Silindir kapağı conta yanıkları ve radyatör patlamaları gibi nedenlerle birçok kişi yolda sıkışıp kalmaktadır. Kışın antifriz ilave edildikten sonra püskürme meydana gelir ve daha sonra su eklendiğinde araç yolda kalır veya arıza meydana gelir. Antifriz kışın çok önemlidir ancak yazın da kullanılması gerekir. Genellikle kışa girerken kontrol edilmelidir. Sıcaklığını, rengini ve aktivitesini kontrol etmek önemlidir. Derece bulunduğunuz şehre göre değişir. Doğu illerimizde ortalama 25 derece ile 40 derece gerektirir. Çünkü 25 derecede yaptığınızda daha soğuk bir hava ile karşılaştığınızda donuyor. Şehrinizin ortalama soğukluğuna göre antifriz derecesine sahip olmak gerekir. Antifriz miktarı ortalama şehir sıcaklığı ve soğukluğu için yeterlidir. “Çok fazlası zararlıdır ve eksiklik de zararlıdır.”

“Kaliteli ve doğru antifriz kullanmak çok önemli”

Araçlarda bulunan antifrizin 3-4 yıldan fazla kullanılmaması gerektiğini belirten Ahmet Tokdemir, süre dolduğunda motor parçalarına ciddi zararlar verdiğini söyledi. Kaliteli antifriz kullanımının da bir o kadar önemli olduğunu vurgulayan Tokdemir, “Antifriz 3 veya 4 yıl sonra özelliğini kaybediyor. Artık motorda aşınma, korozyon ve radyatör patlamalarına neden oluyor. Genellikle uzun yola denk gelir. Saf antifriz 60 derecedir. Yani onu koyduğunuzda arabaya zarar verir. Onun için biraz saf su koymak gerekiyor. Antifriz kalitesi önemlidir. Piyasada çok sayıda taklit var. Antifriz çok koyu yeşil veya kırmızı olabilir. Ben şahit oldum. Çok kırmızı bir antifriz koyduk ve birkaç ay sonra silindir kapağını çıkarmak zorunda kaldık. Boya bitti. “Ucuz antifrizlere aldanmamalılar.”

Öznur Demir

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi