Sosyal mesafeyi korumak için 2 buçuk metre uzunluğunda bir bisiklet yaptı

Sosyal mesafeyi korumak için 2 buçuk metre uzunluğunda bir bisiklet yaptı
11:00 - Temmuz 27 2020 Pazartesi

Filmlerde ve TV dizilerinde kullanılmak üzere ısmarlama bisikletler üreten Adanan tasarımcısı Yaşar Demir, korona virüsüyle savaşmak için ‘evde kalmak’ çağrısına uyurken özel bir bisiklet yapmak istedi. Arkadaşlarıyla fikir alışverişinde bulunan Demir, dikkat çekmek ve sosyal mesafeyi korumak için 2 buçuk metre yüksekliğinde bir bisiklet tasarladı.

Özel olarak tasarlanmış bisikleti ile kapalı alanlarda sürüş yapan Yaşar Demir, bisikleti durdururken dengede duramayacağını fark etti. Adana Havaalanı yakınındaki atölyesinde uçakların inişini izleyen genç tasarımcı, uçakların fren sisteminden esinlenerek, bisiklet gövdesinin tam ortasına açılabilen ve kapatılabilen 2 tekerlek daha ekledi. Bu şekilde, bisiklete binmek daha güvenli hale geldi.

Bisikletini paylaşan ve sosyal medyaya binen genç tasarımcının bisikleti herkes tarafından beğenildi ve hatta sürüş için bir randevu istendi.

“Sinema ve müzik klipleri için bisiklet tasarladı”

Yaşar Demir, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, 13 yıldır bisiklet tasarladığını söyledi ve “2007’den beri olağanüstü bisikletler yapıyorum. 20-30 çeşit bisiklet tasarladım. Bisikletlerim birçok film ve müzik videosunda kullanıldı. Fatih Ucum ve Gökhan Türkmen gibi sanatçıların kliplerinde kullanıldı. Bisikletlerim Derya Şensoy ve Burak Tozkoparan gibi ünlülerin filmlerinde kullanıldı. ”

“Çok rahat bir bisiklet”

‘Coronaskum’un özellikleri ve neden tasarlandığı hakkında bilgi veren Demir, “Buradaki amacım kendim farklı bir model yapmaktı. Bunu arkadaşımla fikir sahibi olarak tasarladık. Bisiklete binmeyi bitirdiğimde her şey iyiydi ve duramadım. Uçakların inişini izlerken fren sistemlerine ilham verdim ve fren sistemini tasarladım. Şu anda, her yerde duramıyorum çünkü zeminler çok düzgün değil. Çok rahat bir bisiklet. 2 buçuk metre yüksekliğindedir ve her yerde görebilirsiniz. İnsanların sürekli olarak bana bakmasından korkuyorum çünkü bir kaza görecekler ve dışarı çıkmıyorum. ”

Türkiye’deki bisiklet yollarının tasarımcısı vurgulanarak daha da genişletilmesi gerekiyor, “bisiklet yolları ve kültürü ülkemiz için çok önemli. Ülkemizde her açıdan önde gelen ülkelerden biriyiz. Bisiklet yollarının daha da gelişmesini istiyoruz.”

“Pandemi sırasında iyi bir gelişmeydi”

Pandemi döneminde bisikletin tasarlanıp uygulanmasının kendisine eklendiğini belirten Yaşar Demir, “Pandemi sırasında atölyemi kapattım ve yapmaya başladım. Bunu hem insanlardan uzaklığımı korumak hem de korona virüsüne karşı korumak için yaptım. Ben buna ‘coronaskum’ adını verdim. Salgın sırasında güzel bir gelişmeydi. ”

“Paraşütle inecek diye düşünen mi?”

Bisiklete binmeye gelen Selim Ağaçdalı isimli vatandaş, “Bisikleti gördüğünüzde, ilk başta bir köpek saldırısı gibi geliyor. Adana’nın üzerinde sürdüğüm sıcak ülke daha fazla esiyor. Daha sonra izlemek imkansız. Eğer genç insanlarımız ilham alıyorsa, gerçekten harika şeyler yaparlar. Dışarı çıkmak zor, aşağı inmek zor. Çıkan kişi bir paraşütle inip inemeyeceğimi düşünüyor. ”

Umutcan İşledici – Elif Ayşenur Koyu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi