Sosyal medyaya ahlaki uyum

Sosyal medyaya ahlaki uyum
08:00 - Temmuz 2 2020 Perşembe

Sosyal medyadaki nefret mesajları ulusu çileden çıkardı. Son olarak, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve eşi Esra Albayrak’ın yeni doğmuş bebekleri için sosyal medya hakkındaki çirkin yorumlar son samandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarını takiben, AK Parti sosyal ağlar için yeni bir format düzenlemek için çalışmaya başladı.

Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısında konuşan Erdoğan, ailesine saldıran alemi ve temsil ettiklerini düşündükleri değerleri takip etmeyeceklerini, “Bu konuyu yasama döneminin bitiminden önce ele alacağız” dedi.

“Bunun neden YouTube gibi sosyal medyaya karşı olduğumuzu anlıyor musunuz, neden Twitter, neden Netflix, neden bu? Erdoğan, “Bu ahlaksızlıkları ortadan kaldırmak için” ifadesini kullanarak:

Batı ülkelerinde her türlü temsil ile sosyal medya kanallarını içerikle kontrol eden küresel şirketler, yasal ve finansal sorumluluk üstlenmekte isteksizdi, ancak bu sorumluluğun Türkiye’de ısrar etti. Amerikan Avrupa, Çin ve Çin bu fırsata sahipken 83 milyon Türk vatandaşının sosyal medya terörizmine bağlı kaldığını kabul edemeyiz. Yasal düzenleme tamamlandığında, erişim engelleri ile adli ve mali yaptırımlar dahil olmak üzere her şey yürürlüğe girecektir. Türkiye bir muz cumhuriyeti değil. Bu ülkenin idari ve adli kurumlarını görmezden gelenleri görmezden geliyoruz.

yasadışı içeriğin sosyal medyada düzenleme zorunluluğuna dayalı olarak kaldırılması veya Türkiye’deki temsilcilerin içeriğe erişimi engellemesi planlanmaktadır. Bu yükümlülükleri yerine getirmeyen sosyal ağların kapatılacağı belirtilmektedir. Instagram ve sempatik bir şirket Türkiye’de Facebook gibi bir ofis açmak için, Twitter ise olumlu bir tutum sergilemediği için fetö’cü transfer ediliyor.

AK Parti personeli sosyal medya düzenlemeleri konusunda Almanya veya Fransa’da çıkarılan yasanın örnek alınabileceğini belirtiyor. Almanyada; Facebook, Twitter, Reddit ve YouTube gibi platformlardaki zararlı içeriğin 24 saat içinde kaldırılması, aksi takdirde 50 milyon avroya kadar para cezası. Fransa’daki ceza içerik başına 1,25 milyon avroya kadar.

Öte yandan AK Parti’nin MHP’nin Halil Öztürk’ün ‘Türk kimlik numarası ile sosyal medyaya girme’ önerisine sıcak bakmadığı öğrenildi.

CHP’nin daha önceki bir açıklamasında, bu alandaki düzenlemeye karşı çıkıldı.

Eğer KOV oluşturmazlarsa TÜRKİYE’DEN TEMSİL EDECEKLER

AK Parti Ali Özkaya: Mahkemenin kararı, Türkiye’de Twitter ve Facebook ile ilgili içeriğin kaldırılması için geçerli değil. Bunun nedeni Türkiye’deki temsilcilerin eksikliğidir. Twitter’ı tamamen kapatacağız veya bir çözüm bulacağız. Anayasa Mahkemesi’nin toptan satış kapanışı konusunda nihai bir kararı var. Twitter’da insanlar hakaret ediyor, lanetleniyor, her şeyi yapıyor, ancak mahkeme kararları uygulanmıyor. Twitter geçerli değilse Türkiye’ye girmelisiniz. Temsilci kuramazsak onları Türkiye’den kovuyoruz. Milyonlarca vergi ve reklam toplayacak, ülkeyi karıştıracak, kamp edecek, ancak hiçbir şey olmayacak. Bu şekilde çalışmaz.

MHP’den Feti Yıldız: Arkadaşlarımın bu konuda bir kanun teklifi var. (TR kimlik numarası ile sosyal medyaya girilebilir) İnsanlar yanlış isimlerle hesaplar açar ve istedikleri gibi hakaret ve iftira yaparlar. Bu hesapların gerçek kimlikleri açıklanmalıdır. Başkanımız çok haklı.

Avukat Cüneyt Toraman: Sadece hakaret eden bağlantılar engellenebilir. Genel bir yasak doğru değildir. Ancak yasal bir düzenleme yapılabilir. Savcılar altı aydan iki yıla kadar dava açıyorlar. Medyayla paylaştığı için televizyonda veya gazetede yayın yapıyormuş gibi cezalandırılır.

Hisse haklarına hakaret eden 11 gözaltı

Emniyet Genel Müdürlüğü, Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın kişisine ve ailesine hakaret eden içeriği paylaşan 11 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Antalya’da, biri İstanbul’da, biri İzmir, Kahramanmaraş, Manisa ve Mersin’de olmak üzere iki kişi gözaltına alındı. Mersin’de emlak uzmanı Ercan B. sorusunun ardından tutuklandı. İstanbul’da 4 şüpheli serbest bırakıldı.

Selvi Kılıçdaroğlu, Esra Albayrak ile görüştü

CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun karısı Selvi Kılıçdaroğlu, hakaretin üzüntüsünü ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın eşi Esra Albayrak’ı yeni doğan çocuğuna hakaret ettiği gerekçesiyle telefonla paylaştı. Kılıçdaroğlu, Albayrak ailesine doğan çocukları nedeniyle iyi dileklerini de dile getirdi.

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi