Son Dakika Haber: Merkez bankası faizi 425 puan indirdi

Son Dakika Haber: Merkez bankası faizi 425 puan indirdi
14:40 - Temmuz 25 2019 Perşembe

Yapılan toplantıdan sonra PPK sonrasında açıklama yapıldı ve bu açıklamada bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24’ten yüzde 19,75’e indirilmesine karar verildiği belirtildi. Böylece Merkez Bankası politika faizini 425 baz puan indirerek rakamları yüzde 24’ten yüzde 19,75’e çekmiş oldu.

PPK toplantısı sonunda yapılan açıklamada ülkede son günlerde açıklanan verilerin yapılan iktisadi faaliyetlerin ılımlı bir seyirde ve pozitif yönde ilerlediğini göstermektedir denildi. Bu pozitif toparlanma eğiliminden dolayı faiz indirme kararı alındığını açıklayan Merkez Bankası istikrarın sağlanması için elindeki tüm araçları kullanacağını açıklamaktadır. Alınan bu kararın devamında açıklanacak veriler ve yaşanacak olaylar ile kurul tarafından alınan kararın geleceğe yönelik olarak politik duruşunun değişebileceği açıklaması da yapıldı.

Merkez Bankası’nın faiz indirim kararının ardından piyasalarda tepkiler ard arda gelmeye başladı. Haberin ardından dolar bir anda çok hızlı bir şekilde düşüşe geçerken BİST yükselmeye devam ediyor.

Merkez Bankası’nın 425 baz puan indirilmesi ile iç talebin canlanıp canlanmayacağı merak ediliyor. Ayrıca yapılan yorumlarda Türk Lirası’nın uluslar arası piyasada çok daha zor durumda kalmasına sebep olacağı da açıklanıyor. Bu karar Türk Lirası’nın bundan sonraki dönemde hassas bir yapıya sahip olmasına sebep olacaktır. Bu karar Türk ekonomisinde kısa bir rahatlama sağlayacağı ama uzun vadede çok büyük sıkıntıların ortaya çıkmasına sebep olacağı da yapılan yorumlar arasındadır. Agresif şekilde indirilen faizlerle ilgili olarak somut verilerin olmamasının ekonomik aktivitede toparlanmanın daha da zor bir şekilde olacağı şeklinde yorumlanmaktadır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi