Siyasette yeni tartışma: İnfaz geri gelsin

Siyasette yeni tartışma: İnfaz geri gelsin
09:00 - Eylül 6 2020 Pazar

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin gündeme getirdiği ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop’un da desteklediği “idam cezası geri gelmeli” açıklamasının ardından gözler hangi suçların dahil edilip edilmeyeceğine çevrildi. Düzenleme olması halinde çocuk istismarı ve kadın cinayeti ile ilgili suçları da içerdiği gündeme getirilebilir. MHP lideri Bahçeli geçtiğimiz günlerde, “Yasal mevzuatımızda idam cezasının yeniden getirilmesi iğrenç ve ilkel suçların işlenmesini engelleyebilir. Çocukları, kadınları, masumları ve ezilenleri en aşağılık yöntemlerle hedef alan katil, katil ve insan düşmanlarının eylemlerine karşılık gelen cezaların adil ve orantılı olarak belirlenmesinin, milli birlik ve dayanışma bilincinin geleceği için bir gereklilik olduğunu söyledi ”dedi. . Bahçeli’nin açıklamasının ardından önceki gün Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, “İdam cezasının sadece belirli suçlar için çok sınırlı bir şekilde verilmesi gerektiğini düşünüyorum” diyerek desteğini dile getirdi.

Kuliste ölüm cezasının geri dönüşü olmayan sonuçları olduğu ve çok dikkatli bir şekilde incelenmesi gerektiği söyleniyor.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Bahçeli’nin açıklamalarının işaret ettiği idam cezasına ilişkin olası bir düzenleme olması durumunda çocuk istismarı ve kadın cinayetiyle ilgili suçları içerebilir. Türkiye 7 Mayıs 2004 tarihli anayasa değişiklikleri ile birlikte idam cezasının restorasyonu için Anayasa’da değişiklik yapılması gerekti. Ancak AK Parti ve MHP’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki sandalye sayıları böyle bir anayasa değişikliği için yeterli değildir.

BAŞKAN NE DEMİŞTİ?

15 Temmuz darbe girişiminin ardından zaman zaman Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da infaz konusuna değiniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, idam cezasını TBMM’den geçer geçmez onaylayacağını belirtti.

“GEREKLİ OLANI YAPMALIYIZ”

Muhalefet kanadının halen sessizliğini koruduğu konuyla ilgili bir başka açıklama da AK Parti Grup Başkan Yardımcısı Cahit Özkan’dan geldi. Özkan, “Vatandaşlarımız ülke barışını tehdit eden suçlar için idam cezası istiyorsa mecliste gerekeni yapmalıyız. Uluslararası hukuk da buna saygı göstermeli. Bunu bir an önce yapacağız, hukuk inşa edeceğiz. Toplumsal barışımız ve vatandaşlarımızın adalet beklentileri doğrultusunda üretmeye devam edeceğiz. ”

“BAŞKA YOLU YOK”

Öte yandan MHP lideri Bahçeli’nin açıklamaları sosyal medyadan da destek aldı. Sosyal medyada, “Vatan hainleri, tecavüzcü sapıklar idam edilmelidir. Başka yolu yoktu”, ‘Şiddeti savunmuyoruz ama şiddete başvuranların aynı cevabı bulmasını istiyoruz’, ‘Biz istiyoruz Parlamento tarafından onaylanacak ‘.

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi