Sivas’ta üretildi, dünyaya satıldı

Sivas’ta üretildi, dünyaya satıldı
11:12 - Temmuz 19 2020 Pazar

Sivas’ta babasında ve büyükbabasında bıraktığı mesleğe devam eden bıçak ustası Mustafa Argut, Osmanlı motifli bir bıçak üretti.

Gravür yöntemi kullanılarak yapılan bıçakta yüksek kaliteli çelik kullanılmıştır. Yüksek kaliteli çelikler kullanılarak üretilen özel üretilmiş bıçağın sap kısmı manda boynuzu, geyik boynuzu ve sarı pirinç balçıktan oluşur. Genel olarak, koleksiyoncular tarafından tercih edilen bıçaklar hem yurtiçinde hem de yurtdışında yoğun ilgi görmektedir. Bıçak ustası Argut’un el emeği ile yaptığı özel bıçakların fiyatı dudak sıkıcıdır. 2 bin lira ile 6 bin lira arasında fiyatlandırılmış bıçaklar göz kamaştırıyor.

Üretilen bıçaklar benzersizdir

Bıçaklarda manda boynuzu, geyik boynuzu ve sarı pirinç bacağı kullandıklarını söyleyen Mustafa Argut, “Osmanlı el gravürüyle tamamen işledik. Genelde Osmanlı desenli nakış yaptık. Bıçağı işlememiz bir hafta sürdü. Başka bir bıçağı işlemem 3 günümü aldı. Özel olarak tasarlanmış bir model bıçak. Bu bıçağın ucunda bir manda boynuzu vardır ve geri kalanı bir geyik boynuzu. Ayrıca pirinç ezmesi kullandım. Sonra bir kanal açarak Sivas’a özgü zincir işleme dediğimiz bıçakla süslemesini bitirdik. Bıçak ağzını ve süreçleri birbirinden ayıran yere ince oluk ve kanal denilen sistemi yaptık. Eşsiz bir bıçak tasarımı oluşturduk. Bu bıçak en popüler bıçaklardan biri haline geldi. ”

Fiyatlar 2 ila 6 bin lira arasında değişiyor

Bıçak ustası Mustafa Argut, 3 set olarak bilinen bir bıçağa sahip olduğunu belirterek, “Bu bıçağın sahibi 3 set olarak istedi. Bu 3 parçalı set doruk ve dövme içermez. Bu set İsrail’e gidecek. 6 bin lira kazandık. Bir bıçak daha Finlandiya’ya gidecek. Geyik avı ünlüdür. Geyik avında kullanılacaktır. 2 bin lira kazandık. Anadolu’nun merkezi sayılan Erzurum’a gidecek bir bıçağımız da var. 3 bin liraya başardık “dedi.

Mustafa Koçyiğit – Demet Karakuş

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi