Sivas’ta Uluslararası Bilim Adamları Keneler Üzerine Çalışma Yapıyor

Sivas’ta Uluslararası Bilim Adamları Keneler Üzerine Çalışma Yapıyor
10:15 - Mayıs 31 2025 Cumartesi

İç Anadolu ve Karadeniz sınırındaki Sivas’ta, keneler ve bu canlıların taşıdığı ölümcül hastalıklar konusunda uluslararası bir saha çalışması başlatıldı. Türk ve Japon bilim adamları, kene popülasyonunun artış gösterdiği bahar aylarında, bölgede detaylı araştırmalar yürütüyor.

Kene tutulumlarının yoğunlaştığı kırsal alanlarda, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi ölümcül hastalıkların yayılma riski artıyor. 2002 yılından bu yana Türkiye’de görülen ve özellikle Sivas, Tokat gibi illerde ölümlere neden olan KKKA, araştırmanın odak noktasını oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı, Tokyo Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin iş birliğiyle yürütülen bu projede, bölgedeki kene türleri tanımlanıyor ve hastalık taşıma potansiyelleri değerlendiriliyor.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Adem Keskin, yaptığı açıklamada, ‘Sahada önemli miktarda kene bulunuyor ve bu keneler arasında KKKA hastalığı açısından risk taşıyan türler mevcut’ dedi. Japon araştırmacı Dr. Kandai Doi ise, ‘Toplanan keneler üzerinde yapılan analizlerle, hastalık taşıma riskleri ve yayılım haritaları üzerine modellemeler yapmayı hedefliyoruz’ ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi