Sivas’ta Tarihi Gün: Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti’nin 105. Yıl Dönümü Kutlandı
Sivas Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti, kuruluşunun 105. yıl dönümünü, geniş katılımlı bir anma programı ile kutladı. Tören, Melek Reşit Hanım Anıtı önünde gerçekleştirildi ve saygı duruşu ile başladı.
Kent Konseyi Başkanı ve Tarihçi-Yazar Necip Günaydın, milli mücadele döneminde Sivas’taki kadınların önemli rolünden bahsetti. Günaydın, ‘Milli Mücadele yıllarında kurulan tek kadın derneği olan Müdafaa-i Vatan Derneği, Atatürk’ün önderliğinde kurulmuş ve ülke geneline yayılmıştır.’ dedi.
28 Kasım 1919’da derneğin kuruluş toplantısının yapıldığı, 800 kadının katılım sağladığı ve Mustafa Kemal Atatürk’e faaliyetlerini bildirdiği bilgisini paylaştı. Günaydın, ‘Bu dernek, kadınların vatan savunmasındaki yerini pekiştirmiştir ve bugün de aynı ruhla devam etmektedir.’ şeklinde konuştu.
Kutlama, çeşitli kadın derneklerinin katılımıyla gerçekleşti ve program çorba ikramı ile son buldu. Katılımcılar arasında, Sivas Cumhuriyet Kadınları Derneği, 29 Ekim Kadınları Derneği gibi önemli isimler yer aldı.
