Sivas’ta Olan En Büyük Depremler?

Sivas’ta Olan En Büyük Depremler?
09:55 - Mart 4 2020 Çarşamba

Türkiye, aktif fay hatlarının bulunduğu ve deprem riskinin yüksek olduğu bir coğrafyada kurulmuştur. Türkiye’nin birçok bölgesinde il ve ilçelerimiz deprem tehlikesi altındadır. Son zamanlarda yaşanan büyük depremlerden sonra deprem konusu gündemin ilk maddesi haline gelmiştir. Türkiye’nin deprem riski yüksek olan bölgeleri olduğu gibi deprem riski daha düşük olan bölgeleri de bulunmaktadır. Ülkemizde boylu boyunca uzanan aktif hatlarının fazla etkilemediği illerimiz bulunmaktadır. Sivas ili, ülkemizin yüksek nüfuslu şehirleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle Sivas deprem riski ve Sivas ilinde olan depremler merak edilmektedir.

Geçmişten günümüze Sivas ilinde çeşitli depremler meydana gelmiştir. Sivas ilinin merkez ilçeleri deprem riski bakımından düşük grupta yer almaktadır. Ancak Sivas, yüzölçümü olarak en büyük illerimiz arasında yer almaktadır. Bu nedenle şehrin çevre ilçelerinde deprem riski yüksek olan bölgeler bulunmaktadır. Son 100 yıl içerisinde Sivas ilinde yaşanan en büyük depremler söz konusu olduğunda akla ilk gelen deprem, 1939 yılında yaşanan Erzincan merkezli depremdir. İç Anadolu Bölgesinin bazı illerinde ve Doğu Anadolu’da şiddetli bir şekilde hissedilen ve can kayıplarına neden olan Erzincan depremi, Sivas ilinde de çeşitli kayıplara neden olmuştur. Özellikle çevre ilçelerde yüksek oranda olumsuzluklar yaşanmıştır.

Yıllar önce Erzincan merkezli yaşanan deprem olayından sonra yüksek oranı bir deprem yaşanmamıştır. Her ne kadar yüksek büyüklükte bir deprem yaşanmasa da halkın korkuya kapılmasını sağlayan küçük depremler yaşanmıştır. Sivas ilinde yaşanan küçük depremler arasında dikkat çekici olan depremlerden biri 2016 yılında yaşanan Sivas ve Erzincan merkezli depremdir. Depremin büyüklüğü 4.0 olarak kayda geçmiştir. Bu depremin ardından 2020 yılında da Sivas’ın çevre ilçelerinde 3.7 büyüklüğünde hissedilen bir deprem yaşanmıştır. Son olarak Elazığ ve Malatya merkezli yaşanan büyük depremden de Sivas ilinin bazı ilçeleri yoğun olarak etkilenmiştir.

Sivas Deprem Önlemleri

Türkiye’nin kalabalık illeri arasında yer alan Sivas, deprem riskinin olduğu bölgelerimiz arasında yer almaktadır. Son zamanlarda depremlerin artması ile Sivas ilinde de alınacak önlemlerin önemi artmıştır. Özellikle; AFAD ve Sivas Valiliği tarafından çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. 2012 YILINDA Sivas Valiliği öncülüğünde yapılan konferansta yaşanılacak olası bir deprem ile ilgili alınabilecek önlemler hakkında çalışmalar yapılmıştır. Deprem önlemleri arasında binaların sağlamlaştırılması ve halkın bilinçlendirilmesi ön plana alınmıştır. Deprem konusunda yapılacak en önemli çalışmalardan biri de zorunlu deprem sigortasının uygulanmasıdır.

Dünya genelinde ve Türkiye’de yaşanan çeşitli depremlerden sonra akla gelen deprem önlemlerinin en kısa sürede alınması gerekmektedir. Sivas ilindeki binaların ve çeşitli yapıların sağlamlaştırılmasına dikkat edilmelidir. Sivas ilinde alınabilecek deprem önlemleri arasında acil durum yerlerinin belirlenmesi ve halkın bilgilendirilmesi bulunmaktadır. Sivas ilinde yaşanabilecek büyük bir depreme yönelik tüm önlemlerin alınması önemlidir. Bu alanda AFAD ve Sivas Valiliği öncülüğünde çalışmalar yapılmaktadır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi