Sivas’ta bulunuyor ve dünyada bir benzeri yok

Sivas’ta bulunuyor ve dünyada bir benzeri yok
15:38 - Haziran 1 2019 Cumartesi

Dünyada ilk ve tek olma özelliğine sahip olan Divriği Ulu Camisi ve Darüşşifası Mengücek Beyliği döneminde yapılmıştır. Süleyman Şah tarafından eşi Melike Turan Melek ve oğlu olan Ahmet Şah tarafından yaptırılmış olan bu yapının Ahlatlı Hürrem Şah tarafından planlandığı ve inşa edildiği biliniyor. Cami ve Darüşşifada yapılan restorasyon çalışmalarında da özel teknikler uygulandığı ve bu tekniklerinde dünyada ilk olduğu belirtiliyor.

Divriği Ulu Camisi 1985 yılında UNESCO’nun Türkiye’den ilk olarak listesine aldığı eser olarak biliniyor. Bu eser 1228 yılında Ahlatlı Hürrem Şah tarafından yapılmaya başlanmıştır. Eserin tamamlanması 1243 yılında bitirilmiştir. Eser üzerinde yaklaşık olarak 10 bin motif bulunuyor ve bu 10 bin motifin her birinin farklı özellikleri bulunuyor. Eserin asimetrik özelliği de yine dünyada bir ilk ve tek olma özelliği olarak biliniyor. Yapının en önemli özelliklerinden biri de güneşin hareketine kapılarda beliren namaz kılan insan silüetinin düşmesidir.

SİVAS’TA BULUNUYOR VE BİR EŞİ DAHA YOK

Sivas’ta bulunan Divriği Ulu Camisi’nin mimarisindeki sır günümüzde de çözülebilmiş değildir. Eser hakkında bilgilendirme yapan Divriği Kaymakamı Muhammet Öztabak,bu eser üzerinde bulunan motifler birbirine benzese de ayrıntılı olarak incelendiğinde her birinin özgün olduğu ve dünyada benzerinin bulunmadığı görülmektedir dedi.

Kaymakam Öztabak tarafından yapılan açıklamada, bu yapının 1995 yılında bir restorasyon çalışmasına alındığını ve bu çalışmanın Türkiye’nin en geniş kapsamlı restorasyon çalışması olduğunu söyledi. Caminin bir taraftan restore edildiği bir kısmının ise ziyaretlere açık bulunduğunu ifade eden Öztabak, caminin restorasyonunda dünyada çok az bilinen fotoğraflama tekniğinin kullanıldığını da ifade etti.