Sivas’ta bu işi yapan tek o kaldı

Sivas’ta bu işi yapan tek o kaldı
15:15 - Mart 5 2019 Salı

Sivas’ta 53 yıldır saraçlık yapan Veysel Karagöz gelişen teknolojiye ve değişen hayat şartlarına rağmen zamana direnmekte kararlı. Karagöz el işçiliğiyle ortaya koyduğu bu ürünleri sipariş yoluyla yurt dışına da gönderiyor.

Sivas’ın Paşabey Mahallesi’nde 7 yaşında ve çırak olarak babasının yanında saraçlık mesleğine başlayan evli ve 4 çocuk babası olan Veysel Karagöz (60) 18 yaşında saraç ustası oldu. Babasından kalan dükkanında bu işi yapmaya devam ediyor. Karagöz atlar için eğer, başlık, hayvanlar için süslemeler ve el işçiliği ile 53 yıldır birçok ürün yaparak gelişen teknolojiye rağmen zamana direnmeye devam ediyor. Sivas’ta saraçlık mesleğini yapan tek usta olan Karagöz, el emeği ile ürettiği ürünleri yurt dışına da gönderiyor.

“Saraçlık yapan bir tek ben kaldım”

7 yaşında çırak olarak başladığını, 18 yaşında usta olduğunu 53 yıldır mesleğini devam ettirdiğini belirten Veysel Karagöz,”Bu işe hala devam etmeye çalışıyorum. Teknoloji bizimle yarışamaz da biz şuanda internet gibi bir şeyle uğraşmadığımız için insanların bize ulaşması zor oluyor. Eğer şuanda tanıtımımız olsa boş durmayız. Bizim mesleğimiz kalmadı. Sivas gibi bir yerde bir tek ben kaldım. Benden öncekiler rahmetli oldu. Yaptığımız ürünleri yurt dışına da gönderiyoruz. Türkiye’nin her yerinden talep, istek oluyor. Sipariş üzerine tasmalar, at takımları, at eğerleri gibi bir çok ürünü yapıyorum. Bizim bu meslekte önümüz açık değil hep emek işi, deri işi bir deri et fiyatında malzeme Sivas’ta kalmadı. Hep malzemeleri dışarıdan getiriyoruz. Taşıma suyla değirmeni döndürüyoruz. Yine de teknolojiye yenik düşmeyeceğiz.” dedi.

Amerika, Almanya, Hollanda gibi birçok ülkeye bu ürünleri gönderdiğini ifade eden Karagöz aynı zamanda emniyete de köpek tasmaları yaptığını belirtti. Bu ürünleri satın alanların ürünleri çok beğendiğini daha sonrasında kendisine teşekkür ettiğini anlatan Karagöz,”Biz ürünlerimizde deri kullanıyoruz. Hazırlara baktığımız zaman üzülüyoruz bunlara para veriyorlar diye. Bizim mesleğimiz hala ilgili görüyor vatandaşlar acaba yapan var mıdır? Endişesi taşıyor. O yüzden internetten alıyorlar var olduğunu bilse buraya gelip görerek istediği şekilde yaptığımız için bizi tercih eder.” diye konuştu.