Sivas’ın Meşhur Katmerinin Ünü Türkiye’ye Yayılıyor

Sivas’ın Meşhur Katmerinin Ünü Türkiye’ye Yayılıyor
20:07 - Aralık 11 2021 Cumartesi

Kamuoyunda ‘katmer’ olarak bilinen ancak Sivaslılar tarafından “Sivas katmeri” olarak adlandırılan tatlı çeşidinin ünü Türkiye sınırlarını da aşıyor. Yapımı oldukça zor olan ve Türkiye’de en iyi Sivas’ta yapılan Sivas katmerinin hem yetenek istediğini, hem de büyük emek harcanması gerektiğini belirten Sivaslı katmer ustaları, “Artan talep olmasına rağmen sektörde usta bulmak giderek zorlaşıyor. Eski ustaların yerini aynı hızda doldurmak mümkün olmuyor” diyor.

Sivas’ta doğup büyüyen çok sayıda katmer ustasının giderek yaşlandığını ve yeni nesil tarafından katmer ustası olma yönünde talebin az olduğunu belirten Sivaslı katmer ustaları, “Türkiye geneline en çok katmer gönderen (ihraç eden) il Sivas olmasına rağmen azalan usta sayısına ve döviz maliyetlerinde yaşanan artışa bağlı katmer tüketmek giderek daha fazla pahalı hale geliyor” açıklamasında bulundu.

“Usta Bulmak Zor Ama…”

Sivaslı katmer ustalarının en büyük zorluklarından bir tanesi ise coronavirüs pandemisi. Katmerin çeşitleri olduğunu ve bazı çeşitlerinin açık havada üretime daha uygun olduğunu belirten ustalar, “Coronavirüs salgınından sonra üretim daha fazla zorlaştı. Usta bulmak zor ama salgın nedeniyle oluşan masraflar daha büyük zorluk” diyor.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi