Sivas Yıldızeli ilçe Rehberi

Sivas Yıldızeli ilçe Rehberi
11:15 - Temmuz 10 2019 Çarşamba

Yıldızeli İlçesinin Belediye Başkanı: Yılmaz Navruz
Yıldızeli İlçesinin Nüfusu : 76.232
Yıldızeli İlçesinin Posta kodu: 58500

Yıldızeli ilçesi karasal iklimin etkisinde olup rakımı çok yüksek olmadığı için de zengin bir bitki örtüsüne sahip bulunmaktadır. İlçenin tarihçesine bakıldığında 1639 yılında 4. Murat döneminde sadrazam olan Kemenkeş Kara Mustafa Paşa tarafından burada Bağdat seferi sırasında cami, hamam ve han yaptırılmak istenmiş. 4. Murad da burayı Kemenkeş Kara Mustafa Paşa’ya vermiş. Burada kurulan han, hamam ve caminin etrafı zamanda yerleşim alanı olmaya başlamıştır. 1875 yılında Yenihan adı ile Sivas’ın ilçesi olmuştur.  1936 yılından sonra ise Yıldız Dağı’ndan yola çıkılarak Yıldızeli olarak değiştirilmiştir. Günümüzde burada kurulan cami ve hamam kullanılmaktadır. Han ise zamanla yıpranarak yıkılmıştır.

Yıldızeli İlçesi Sivas’ın neresindedir?

39° 52′ 0.0336” Kuzey ve 36° 36′ 1.4220” Doğu konumuna sahip olan Yıldızeli ilçesi Türkiye’nin 77. En büyük ilçesi olarak bilinmektedir. Yüzölçümü 3326 kilometrekaredir. Sivas merkeze 38 kilometre uzaklıktadır. İlçenin rakımı 1368 metredir. Yıldızeli ilçesi Sivas-Tokat ve Sivas- Ankara yolu üzerinde yer almaktadır. 

yildizeli-nerede.jpg (860×440)

Yıldızeli ilçesinin doğusunda Sivas, Batısında Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesi, kuzey kısmında Tokat, güney kısmında ise Şarkışla bulunmaktadır.  İlçede Kemankeş Kara Mustafa tarafından yaptırılan cami, han ve hamamın dışında Akça Koca Köyü Türbesi ve kalesi, Kümbet Köyü Kalesi, Banaz Köyü Türbesi,  Halil Türbesi gibi tarihi mekanlar bulunmaktadır. Arkaz Höyüğü ve Maltepe Höyüğü de önemli tarihi eserler olarak nitelendirilebilir. Ayrıca Yıldız ırmağında balık avlanması ve Çal Dağı ve Yıldız Dağı’nda kış sporları için uygun ortamlar bulunmaktadır.

 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi