Sivas Türküleri Yapay Zeka ile Buluştu: Geleneksel Müzikte Yeni Bir Çağ

Sivas Türküleri Yapay Zeka ile Buluştu: Geleneksel Müzikte Yeni Bir Çağ
11:35 - Kasım 25 2025 Salı

Yapay zeka teknolojisi, Sivas’ın zengin folklorik mirasına modern bir dokunuş yaparak, geleneksel türkülerimizi yeni bir formatta sunmaya başladı. Bu durum, bazı kesimler tarafından ilgiyle karşılanırken, bazıları tarafından ise kültürel erozyon kaygısıyla eleştiriliyor. Özellikle gençler, teknolojinin sunduğu bu yeni türkü versiyonlarından hoşnut görünürken, daha yaşlı nesil genellikle bu değişime şüpheyle yaklaşıyor.

‘Türkümüzü korumalıyız ama yeniliklere de açık olmalıyız’, diyor Sivaslı âşık Zeki Hayaloğlu. Kendisi, teknolojinin getirdiği yenilikleri kabul etmenin yanı sıra, köklerimizi de korumanın önemini vurguluyor. Yapay zekanın müziklerimizi nasıl dönüştürdüğünü anlatan Hayaloğlu, oğlunun kendi eserlerini yapay zeka ile denediğini ve bu yeni versiyonları ilginç bulduğunu belirtiyor.

Buna karşılık, Ozan Efsani lakaplı Mustafa Efsani ise, yapay zekanın müzikleri orijinal hallerinden uzaklaştırdığını ve bu durumun geleneksel müzik kültürümüze zarar verebileceğini savunuyor. Efsani, ‘Yapay zeka, bizim yerimizi alamaz. Gençler, gerçek müziği öğrenmek için bizim yanımıza gelmeli’ diyerek, gençlere doğrudan usta-çırak ilişkisiyle öğrenmeyi öneriyor.

Kenan Bilgaç gibi diğer halk ozanları da, yapay zekanın türkülerimizi asıl ruhundan koparabileceğini dile getiriyorlar. Bilgaç, müziğin kötüye kullanılmasının kültürümüzü zayıflatabileceğine işaret ederek, gençlere geleneksel yöntemlerle kültürü öğrenmeleri ve yaşatmaları tavsiyesinde bulunuyor.

Ali Aydın – İlayda Korkmaz

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi