Sivas Olayları Neden Oldu?

Sivas Olayları Neden Oldu?
10:29 - Şubat 20 2020 Perşembe

Türkiye’nin tarihinde yaşanmış olan çeşitli acılar bulunmaktadır. Çeşitli sebeplerden dolayı yaşanan toplumsal karışıklıklar nedeniyle insanlar hayatını kaybetmiştir. Türkiye’de yaşanan üzüntülü olaylardan biri de Sivas olaylarıdır. Sivas katliamı olarak bilinen olay, Türkiye’de çeşitli toplumsal sorunlara neden olmuştur. Sivas olaylarını bilmeyen kişiler, Sivas olayları neden oldu araştırmaları yapmaktadır. Sivas olaylarının nedenin de provokasyon olduğu bilinmektedir. 1993 yılında yaşanan olay, Türkiye tarihinin kara olayları arasında yer almaktadır.

Dönemin sanatçıları ve yazarları 1993 yılında Sivas valisi tarafından kültürel etkinlikler için Sivas’a çağrılmıştır. Şenlikler için ile gelen isimler, bir otelde konaklamaya başlamıştır. Madımak oteli içerisinde konaklayan gruba, çeşitli saldırılar düzenlenmiştir. Yaşanan olaylarda birçok kişi yararlanmıştır. Ardından bir grup, ünlü isimlerin kaldığı Madımak otelini basmıştır. Otelin etrafında yaşanan acı olaylar sonucunda çeşitli binalar ve arabalar ateşe verilmiştir. Ardından içerdekileri çıkartmak için oteli ateşe verilmiştir.

Sivas Madımak Olayları

Türkiye tarihinin en acı olaylarından biri olan Madımak olayları hakkında çeşitli bilgiler mevcuttur. Bir grup insanın kaos çıkartmak amacı ile yaptığı olaylar sonucunda birçok kişi hayatını kaybetmiştir. Ünlü yazar Aziz Nesinin de bulunduğu oteli ateşe veren grup, insanların hayatını kaybetmesine sebep olmuştur. Hem Sivas ilini hem de Türkiye’yi karıştırma amaçlı yapılan olay sonucunda önemli toplumsal sorunlar yaşanmıştır. Madımak olaylarında güvenlik güçlerinin ve görevlilerin çabası dikkat çekmiştir.

Sivas’ta yaşanan acı olayın sonrasında 2 gün boyunca sokağa çıkma yasağı düzenlenmiştir. Güvenliğin ve huzurun sağlanması için çeşitli önlemler alınmıştır. Olayın içerisinde yer alan kişiler, olay sonrasında yargılanarak ceza almıştır. Ülkedeki etnik grupların arasını bozmak isteyen kişilerin gerçekleştirdiği olaylar, Türkiye’nin siyasi ve toplumsal tarihine kara bir leke olarak adını yazdırmıştır. Olaydan yıllar sonra olay ile ilgili çeşitli kitaplar yazılmış ve belgeseller çekilmiştir.

Sivas Olayları Nerede Oldu?

1993 yılında gerçekleşen olaylar, Sivas ilinde yaşanmıştır. Sivas ilinde yer alan Madımak otelinde olan olaylar günümüzde hala konuşulmaktadır. Günümüzde kültür merkezi olarak kullanılan Madımak oteli, vatandaşların ziyaretine açıktır. Otelde yaşanan olayları merak eden kişiler, Sivas ilinde bulunan kültür merkezini ziyaret edebilir.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi