Sivas Merkez Zengi Köyü Tanıtım Rehberi

Sivas Merkez Zengi Köyü Tanıtım Rehberi
21:05 - Haziran 11 2020 Perşembe

Zengi

Nüfusu:

Rakımı:

İl Merkezine Uzaklığı:

Zengi İsmi Nereden Geliyor?

Sivas il merkezine bağlı bir köydür. Adını zamanında bölgede hüküm sürmüş olan Türkmen beyi Nurettin Mahmud Zengi’den almıştır. İklimin ve arazinin şatlarından dolayı köyde tarım ve hayvancılık yapılır. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde yazdığına göre Zengi köyüne ait fakat yeri tam olarak bilinmeyen çok büyük tahıl ambarlarının olduğu bilgisi vardır. Büyük tahıl ambarlarında sadece tahıl değil zamanında yaşayan köylülerin değerli eşyalarının, takılarının ve mallarının olduğu rivayet edilir.

Zengi Köyünün Tarihi

Kimin tarafından kaç yılında kurulduğuna dair kaynaklarda net bir bilgi yoktur. Evliya Çelebi Zengi köyü hakkında at ile merkeze yaklaşık olarak 6 saatte varıldığını yazmıştır. Yıldız Dağı’ndan çıkan su kaynağına uygun bir konumda bulunur. Köyün alt kısmında bir kaya vardır. Eski bir köy değirmeni de bulunur. Değirmeni zamanında Ermenilerin işlettiği bilinmektedir. Köyde iki tane cami vardır. Bunlardan birisinin 1961 yılında Adnan Menderes tarafından yapıldığı bilinmektedir.

Zengi Köyünün Yemekleri

Köyde tarım ve hayvancılık yapılır. Tarım ürünlerine ve ete bağlı yemekler yapılır. Sivas lezzetleri hakimdir.

Zengi Köyünün Coğrafi Konumu

Merkeze yaklaşık olarak 33 km uzaklıkta bulunan Zengi köyüne kış aylarında ulaşım oldukça zordur. Çünkü yolları bozuktur. İlkokulun bulunduğu Zengi köyünün temiz su şebekesi ve atık su şebekesi vardır. PTT’nin şubesi olmamasına rağmen bir acente vardır. Sağlık ocağı yoktur. Elektrik ve sabit telefon imkanı vardır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi