Sivas Merkez Kızılkavraz Köyü Tanıtım Rehberi

Sivas Merkez Kızılkavraz Köyü Tanıtım Rehberi
20:56 - Mayıs 24 2020 Pazar

Kızılkavraz

Nüfusu: 106

İl Merkezine Uzaklığı: 19 km

Kızılkavraz İsmi Nereden Geliyor?

Köy, Kızılırmak’ın yanında yer almaktadır. Halkının büyük çoğunluğu 93 harbi sırasında göç edip gelen muhacirlerden oluşur. Merkeze bağlı köyde Cumhuriyet öncesinde Anadolu Ermenilerinin yaşadığı bilinmektedir. Kızılkavraz adının o dönemlere dayandığına dair rivayetler vardır. Cumhuriyet döneminden önce köyde 72 hana varmış. 600’den fazla insanın yaşadığı köyün o zamanki adı Ghavraz imiş. Sonra değişerek Gavdara’ya çevrilmiş. Zamanla Kavraz’a dönmüştür. Halk olarak Kavraz olarak anılmaktadır. Kızılırmak nehrinin yanında yer almasından kaynaklı Kızılkavraz denilmiştir.

Kızılkavraz Köyünün Tarihi

Yaklaşık olarak 500 yıllık bir geçmişi olduğu tahmin edilen bir yerleşim yeridir. Sivas ilinin ilk yerleşim yeri olarak kullanılan arazisinin köy civarları olduğu hakkında rivayetler vardır. Köyün tarihi net olarak bilinmese de Sivas ili için önemli bir araziye sahip olduğu bilinmektedir.

Kızılkavraz Köyünün Yemekleri

Sivas merkeze bağlı köy olmasına rağmen Kızılkavraz’da Erzurum Pasinler yöresine ait lezzetler öne çıkmaktadır. Köyde en fazla pişirilen lezzetler arasında Kesme Aşıi Tutmaç, Madımak, Hingel bulunur.

Kızılkavraz Köyünün Coğrafi Konumu

Köyde 1962 yılında bir ilkokul açılmıştır. Bu ilkokul yıllarca hizmet vermiştir. Taşımalı eğitime geçilince 1962 yılında açılan okul kapatılmıştır. Köyde, yeterli olmamasına rağmen bir içme suyu teşkilatı vardır. Kanalizasyon teşkilatı ise yoktur. PTT ve şubeleri yoktur. Sağlık ocağı gibi sağlık kuruluşları olmadığından halk en yakın yere gitmektedir. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalttır. Köyde sabit telefon ve elektrik imkanı bulunmaktadır.

Yorumlar (1)
  • NE
    Necdet Aydoğdu
    3 sene ago
    Bir düzeltme: Köyde kanalizasyon teşkilatı vardır.
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi