Sivas Merkez Kayadibi Köyü Tanıtım Rehberi

Sivas Merkez Kayadibi Köyü Tanıtım Rehberi
13:42 - Haziran 7 2020 Pazar

Kayadibi

Nüfusu: 574 kişi

İl Merkezine Uzaklığı: 49 km

Kayadibi İsmi Nereden Geliyor?

Kayadibi köyü Sivas iline 49 km uzaklıktaki merkezi köylerden biridir. İsminin nerden geldiğine dair kesin bir bilgi yoktur. Fakat köyün kocaman bir kayanın dibinde kurulmuş olmasından dolayı bu adı almış olabileceği söylenmektedir.

Kayadibi Köyünün Tarihi

Kayadibi köyünün ket tarihi bilinmez. Fakat köyde yaşayanların Oğuzların Bozok kolunun Alkırevli boyundan Elbeyli Türkmen aşiretine bağlı oldukları bilinmektedir. Elbeyli Türkmen aşireti ise 12. yy ’da Halep üzerinden gelmiştir. Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerine dağılmış ve yerleşmişlerdir. Akrabalık bağları çok kuvvetli olan bu aşirete mensup 42 köy olduğu bilinmektedir. Kilis ve Mersin Erdemli’de de aşiretten vardır. Suriye’de halen Elbeyli Türkmen aşiretine bağlı kişiler yaşamaktadır.

Kayadibi Köyünün Yemekleri

Sivas ilinde un, bulgur, et, yoğurt, patates, tereyağı ve yöresel otların kullanıldığı yemekler meşhurdur. Sivas merkeze bağlı olmasından dolayı Kayadibi köyünde de içli köfte, içli kete, kalburabastı, ayran aşına benzer lezzetler yapılmaktadır.

Kayadibi Köyünün Coğrafi Konumu

Kayadibi köyü Kayseri yolunun 50.km’sinde ana yola 2 km’lik mesafededir. Köyde Tarım Kredi Kooperatifi, Jandarma vardır. Çocuklar için ilk ve orta okul bulunmaktadır. Köyde içme suyu şebekesi döşelidir. Fakat kanalizasyon şebekesi yoktur. Sağlık ocağı vardır fakat PTT şubesi bulunmamaktadır. Köye ulaşım sağlayan yol asfalttır. Elektriğin bulunduğu köyde sabit telefon imkanı bulunmaktadır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi