Sivas Merkez Kavlak Köyü Tanıtım Rehberi

Sivas Merkez Kavlak Köyü Tanıtım Rehberi
19:18 - Mayıs 31 2020 Pazar

Kavlak

Nüfusu: 70 kişi

İl Merkezine Uzaklığı: 38 km

Kavlak İsmi Nereden Geliyor?

Sivas merkeze 38 km uzaklıktaki Kavlak köyünün adının Kavlak Dede’den geldiği rivayet edilmektedir. Geçmiş yıllarda yaşanan savaşlar ve göçler nedeniyle asıl memleketinden göçen Kavlak Dede köye yerleşmiştir. Yaşamını uzun bir müddet burada devam ettiren dedeye hürmeten köye Kavlak adı verilmiştir.

Kavlak Köyünün Tarihi

Kavlak köyünde Elbeyli Türkmen aşiretine mensup köylüler yaşamaktadır. Elbeyli Türkmen aşireti 12. yy’da Halep üzerinden gelerek bölgeye yerleşmiştir. Aşiretin soyu Oğuzların Bozok kolunun Alkırevli boyuna bağlıdır. Aynı aşirete bağlı 42 köy daha olduğu bilinmektedir. Aşiret mensuplarının bağları oldukça kuvvetlidir. Türkiye’nin çeşitli yerlerine ve dünyanın başta Suriye olmak üzere birçok yerine dağılmışlardır.

Kavlak Köyünün Yemekleri

Kavlak köyünün yemeklerini bölgede yapılan tarım ve hayvancılık etkilemektedir. Köyde karasal iklim hakim olduğundan dolayı çok zengin bir tarım alanı yoktur. Bundan dolayı yapılan yemeklerin büyük çoğunluğunda bulgur, un ve et hakimdir. Farklı çeşitlilik olmakla birlikte gözleme, bazlama, içli köfte, patatesli içli köfte, kalburabastı tatlısı gibi lezzetler vardır.

Kavlak Köyünün Coğrafi Konumu

Kavlak’ta yaşayan öğrencileri eğitimlerini taşımalı eğitimle almaktadır. Çünkü köyde ilkokul yoktur. Köyde temiz içme suyu şebekesi vardır. Kanalizasyon şebekesi ise yoktur. PTT şubesi ve acentesi olmadığı gibi sağlık ocağı da yoktur. Köy halkı bu hizmetleri merkezden almaktadır. Köyde elektrik vardır. Sabit telefon imkanının da olduğu köye giden yollar asfalttır.

 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi