Sivas Merkez Kartalca Köyü Tanıtım Rehberi

Sivas Merkez Kartalca Köyü Tanıtım Rehberi
23:17 - Haziran 2 2020 Salı

Kartalca

Nüfusu: 286

İl Merkezine Uzaklığı: 65 km

Kartalca İsmi Nereden Geliyor?

Sivas ili merkezine bağlı olan Kartalca köyünün adını Ermenilerin koyduğu bilinmektedir. İsmin neden konulduğu ile ilgili olarak köyde yakın tarihlere kadar kartal yuvalarının ve kartalların çok sık görülmesi neden olarak gösterilir. Kartallardan dolayı mekana Kartalca denmiştir.

Kartalca Köyünün Tarihi

Kartalca köyünün tarihi  12.yy’a dayanmaktadır. Net tarihi belli olmamakla birlikte köyde yaşayanların 12.yy’da Halep üzerinden geldiği ve bölgeye yerleştiği bilinmektedir. Halep üzerinden gelenler ise Oğuzların Bozok kolunun Alkırevli boyunun Elbeyli Türkmen aşiretidir. Elbeyli aşiretine bağlı yaklaşık olarak 42 köyün daha olduğu tahmin edilmektedir. Akrabalık yönleri çok kuvvetli olan Elbeyli aşiretinden Kilis’te, Mersin Erdemli’de, Suriye’de ve dünyanın farklı yerlerde olduğu bilinmektedir.

Kartalca Köyünün Yemekleri

Kartalca köyünde İç Anadolu Bölgesi’nin iklimi geçerlidir. Karasal iklimdir. Yazları yağmur olmaması ve kışları kar yağışlı soğuk olmasından dolayı tarım sınırlı yapılır. Yemek kültürü tarıma bağlı olarak gelişmektedir. Hayvancılık yapılıyor olmasından dolayı köyde, un, bulgur, et, tereyağı ağırlıklı lezzetler yapılır.

Kartalca Köyünün Coğrafi Konumu

Kartalca köyünde çocuklar için ilkokul bulunmaktadır. Köylülerin temiz su ihtiyacını karşılamak için temiz su şebekesi vardır. Fakat kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi, sağlık ocağı gibi kurumlar yoktur. Halk Ptt ve sağlık hizmetlerini yakın mesafedeki merkezden almaktadır. Köye gidişi sağlayan yol asfalttır. Köyde elektrik ve sabit telefon imkanı bulunmaktadır.

 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi