Sivas Merkez Karapınar Köyü Tanıtım Rehberi

Sivas Merkez Karapınar Köyü Tanıtım Rehberi
13:32 - Haziran 9 2020 Salı

Karapınar

Nüfusu: 113 kişi

İl Merkezine Uzaklığı: 32 km

Karapınar İsmi Nereden Geliyor?

Sivas ilinin merkezine bağlı Karapınar köyünün isminin nerden geldiğine dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Kars’tan gelenlerin yerleştiği bir köy olmasından dolayı Karslı Karapınar olarak anılmaktadır.

Karapınar Köyünün Tarihi

Karapınar’da yaşayanlar 1877 yılında gerçekleşen ve 93 harbi olarak bilinen Osmanlı- Rus savaşı zamanında Kars’ın Çakmak köyünden gelenlerdir. O zamanlar kendileri için tayin edilmiş köy yerine yerleşmişlerdir. Karsa yaklaşık olarak 1 km uzaklıkta bulunan Çakmak köyü ise Orta Asya’dan gelenlerin yerleştiği büyük bir muhittir. Karapınarlıların asılları Orta Asya’ya dayandığı söylenebilir. Yaşanan harp sırasında Kars’ın Çakmak köyü Türkiye’nin birçok yerine dağılmıştır. Ankara, Adapazarı, Kayseri, Yozgat gibi illere dağılarak yerleşmişlerdir. Çakmak köyünün daha eski tarihçesi ise bilinmemektedir.

Karapınar Köyünün Yemekleri

Sivas ili merkezine bağlı olan köyde karasal iklim hakimdir. Yaz ayları sıcak ve kurak olduğu gibi kış ayları da kar yağışlı geçmektedir. Köyde tarım yapılmaktadır. İklimden dolayı çok zengin tarım ürünü çeşitliliği yoktur. Tarımla birlikte yapılan hayvancılık ve merkeze yakın olması yemek kültüründe etkili olmuştur. Merkezin lezzetlerini Karapınar köyünde de bulmak mümkündür.

Karapınar Köyünün Coğrafi Konumu

Karapınar köyünde ilkokul bulunmaktadır. Köyün temiz su şebekesi var fakat kanalizasyon şebekesi yoktur. Sağlık ocağı ve kurumu yoktur. PTT şubesi ve acentesi olmadığından köylüler merkeze gitmektedir. Ulaşımı sağlayan yol asfalttır. Köyde elektrik ve sabit telefon olduğundan iletişim problemi yaşanmaz.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi