Sivas Merkez Karalı Köyü Tanıtım Rehberi

Sivas Merkez Karalı Köyü Tanıtım Rehberi
23:56 - Haziran 4 2020 Perşembe

Karalı Köyü

Nüfusu: 267 km

İl Merkezine Uzaklığı: 46 km

Karalı İsmi Nereden Geliyor?

Sivas merkeze bağlı Karalı köyünün adının nerden geldiği tam olarak bilinmemektedir. Köylülerin soylarının Avşar koyunun Karalı obasından geldiği rivayeti dikkate alındığında ismin buradan geldiği söylenebilir.

Karalı Köyünün Tarihi

Köyün kesin tarihli tarihçesi bilinmemektedir. Fakat köyde yaşayanları Elbeyli Türkmenler aşiretinden olduğu bilinmektedir. Köydeki Elbeyliler Türkmen aşireti, Oğuzların Bozok kolunun Alkırevli boyundandır. Bilinene göre 12. asırda Halep üzerinden bölgeye gelmiş ve yerleşmişlerdir. Elbeyli aşiretine bağlı daha 42 köyün daha olduğu bilinmektedir. Kilis taraflarında yaşayan Elbeylilerle akrabadırlar. Akrabalık bağlarına önem veren köylülerin aşireti hakkında Avşar boyunun Karalı obasından olduğu rivayeti de vardır.

Karalı Köyünün Yemekleri

Karalı köyünün büyük bir kısmı, Kızılırmak’ın yatağında bulunmaktadır. Arazilerinin büyük bir bölümü sulamaya elverişlidir. Şeker pancarı ve patates üretilmektedir. Köylüler geçimlerini patates ve şeker pancarından sağlamaktadır. Patatesin yetiştirilmesi yemek kültürüne de yansımaktadır. Patatesli içli köfte en güzel örnektir.

Karalı Köyünün Coğrafi Konumu

Önceki adı Yeşil köyü olarak bilinen Karaali köyüne 1970 yılında elektrik gelmiştir. Daha önceleri orman olan alan devlet tarafından köy olarak ilan edilmiştir.

 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi