Sivas Merkez Karalar Köyü Tanıtım Rehberi

Sivas Merkez Karalar Köyü Tanıtım Rehberi
00:36 - Haziran 10 2020 Çarşamba

Karalar Köyü

Nüfusu:  153

İl Merkezine Uzaklığı: 70 km

Karalar İsmi Nereden Geliyor?

Sivas merkeze bağlı Karalar köyünün adının nerden geldiğine dair net ve resmi bir bilgi kayıtlarda geçmemektedir.

Karalar Köyünün Tarihi

Karalar köyünün tarihi geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Oğuzların Bozok kolunun Avşar boyundan gelen Elbeyli Türkmen aşiretine mensup köylü sayısı oldukça fazladır. 12. yy’da Halep üzerinden gelerek topraklara yerleştikleri bilinmektedir. Elbeyli Türkmen aşiretine bağlı köyün yakınlarında 42 köy de aynı aşirete bağlıdır. Elbeylilerin akrabalık bağları çok kuvvetlidir. Ülkemizin ve dünyanın farklı noktalarında bu aşiretin yerleşim yerleri vardır. Elbeylilerin Suriye’de yaşadıkları bilinmektedir. Köy şuandaki yerinde kurulmamıştır. Farklı yerde kurulduğu halde daha açıklık olduğu için şimdiki yerine taşınmıştır.

Karalar Köyünün Yemekleri

Geleneklerine ve kültürlerine bağlı Elbeylilerin yemek kültürleri merkezle benzerlik göstermektedir. Karasal iklimin hakim olduğu köyde tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Halkın yemek anlayışı da tarım ve hayvancılık üzerine gelişmiştir. Un, bulgur, et, tereyağlı yemekler meşhurdur. İçine un kavrularak konulan kete, kalburabastı, yufka ekmek, ayran aşı köyün lezzetleri arasındadır.

Karalar Köyünün Coğrafi Konumu

Karalar köyü, merkeze çok uzak değildir. Sağlık ocağı ve PTT şubesinin olmadığı köy halkı bu ihtiyaçlarını yakın konumdaki merkezden gidermektedirler. Çocukların eğitimi için ilköğretim vardır. Köyün temiz su şebekesi ve kanalizasyon şebekesi bulunmaktadır. Köye ulaşım sağlayan yollar asfalttır. Elektriğin bulunduğu köyde iletişim sabit telefon ile sağlanmaktadır.

 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi