Sivas Merkez Karagömlek Köyü Tanıtım Rehberi

Sivas Merkez Karagömlek Köyü Tanıtım Rehberi
17:17 - Haziran 3 2020 Çarşamba

Karagömlek Köyü

Nüfusu: 121 kişi

Rakımı: 1200 m

İl Merkezine Uzaklığı: 33 km

Karagömlek İsmi Nereden Geliyor?

Sivas ilinin merkezine bağlı Karagömlek köyünün adının nerden geldi net olarak bilinmemektedir.

Karagömlek Köyünün Tarihi

Karagömlek köyü sınırları içerisinde bulunan höyük aslında köyün genel tarihçesi hakkında bilgi vermektedir. Sivas ile Kayseri karayolunun 200 m güneyinde, köyün merkezinin 1 km kadar batısında bulunan höyükle alakalı özel makaleler bile yayınlanmıştır. Karağanlık Höyüğü adıyla yayınlanan makalelerde tarihi mekanda bazı seramik türü malzemeler bulunmuştur. Malzemelerin Geç Tunç Çağı, Kalkolitik, Demir Çağı, Eski Tunç Çağı, Roma ve Hellenistik çağlara ait olduğu görülmüştür. Malzemeler üzerindeki işaretlerden yola çıkılarak köyün tarihinin çok eskilere dayandığı söylenebilir. Düz bir ovada kurulmuş olan höyüğün etrafı köylüler tarafından tarla olarak ekilip biçilmektedir. Kuzeyinde ise bir su yatağı bulunduğundan tarlalar daha verimlidir. Höyük üzerinde eskiden kalma kaçak çukur bulunmaktadır.

Karagömlek Köyünün Yemekleri

Karagömlek köyünde tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Yemek kültürü buna bağlı olarak gelişmektedir. Un, bulgur ve et ağırlıklı olan yemekler arasında özellikle içli köfte çok ünlüdür. Genelde kıymalı yapılan içli köfte köyde patatesli olarak da yapılmaktadır. Yufka ekmek, bazlama ve çörek tarzı ekmekler yapılmaktadır. Tatlı olarak kalburabastı ve hurma meşhurdur.

Karagömlek Köyünün Coğrafi Konumu

Karagömlek köyünün arazisi toplamda 8428 dönüp olmakla birlikte merkezdeki Kayadibi bucağına bağlıdır. Köyün yaklaşık olarak 2 km uzağından Kayseri – Sivas karayolu geçmektedir.

 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi