Sivas Merkez Karabalçık Köyü Tanıtım Rehberi

Sivas Merkez Karabalçık Köyü Tanıtım Rehberi
18:20 - Haziran 5 2020 Cuma

Karabalçık Köyü

Nüfusu: 121

İl Merkezine Uzaklık: 34 km

Karabalçık İsmi Nereden Geliyor?

Karabalçık adının tam olarak nereden geldiği bilinmemektedir. Ancak yörede genellikle iklimsel değişimlere göre isimlendirmeler yapıldığı dikkat çekmektedir.

Karabalçık Köyünün Tarihi

Karabalçık köyüne ait iki adet hikâye bilinmektedir. Birincisi Anadolu’nun Türklere açılması ile ilk yerleşim alanlarından biri olmasıdır. Yani 1071 yılına kadar giden bir tarih söz konusudur.  Bir diğer hikâyede ise Çaldıran savaşı sonrasında güvenlik sebebi ile bu köyün tercih edilmesidir. İkinci hikâye için ise 1514 yılı yerleşim alanı olduğunu göstermektedir. Yörede Ermeniler, Rumlar, Osmanlı ve İranlılar gibi halkların yaşadığı düşünülmektedir.

Karabalçık Köyü Coğrafi konumu

Karabalçık köyü Sivas merkezine yaklaşık olarak 34 km uzaklıktadır. Bölgede karasal iklim görülmektedir. Kışlar oldukça fazla kar yağışlı ve soğuk geçmektedir. Bitki örtüsü bozkırdır.

Halk genellikle geçimini hayvancılık ve tarım üzerinden sağlamaktadır. Bölgede az da olsa el dokuması geleneksel olarak sürdürülmektedir. Köyde ilkokul ve sağlık ocağı bulunmaktadır. Su ve elektrik şebekeleri ve sabit telefon hattı mevcuttur. Köye ulaşım asfalt yol ile sağlanmaktadır.

Karabalçık Köyü Yemekleri

Karabalçık köyünün kendine özgü lezzetleri vardır. Bunlardan bazıları; farklı lezzetlerde helle, üzümlü çorba, pezik, fasulye çorbası, tarhana ve nohut çorbasının yanı sıra Sivas’a ait yöresel lezzetlerde bulunmaktadır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi