Sivas Merkez Kahyalı Köyü Tanıtım Rehberi

Sivas Merkez Kahyalı Köyü Tanıtım Rehberi
16:46 - Mayıs 25 2020 Pazartesi

Kahyalı Köyü

Nüfusu: 179

İl Merkezine Uzaklık: 33 km

Kahyalı İsmi Nereden Gelmektedir?

Kahyalı köyünün adı eki belgelerde ‘ Kethudalı’ olarak yer almaktadır. Bu ismi köyde yaşayan aşiretlerden aldığı düşünülmektedir.

Kahyalı Köyünün Tarihi

Kahyalı tarihi oldukça eski dönemlere dayanmaktadır. Oğuzların uzantısı olan bir Türkmen aşireti Kahyalı ’ya 12 yy ‘da Halep’ten gelerek yerleşmişlerdir. O dönemlerde köy Kethudalı olarak anılmaktadır.

Kahyalı Köyünün Coğrafi Konumu

Köy Sivas’ın merkezine yaklaşık olarak 33 km uzaklıkta bulunmaktadır. Köyde karasal iklim görülmektedir. Kışları çok soğuk ve bol kar yağışlı olmaktadır. Bitki örtüsü olarak ise bozkır hüküm sürmektedir.

Köyde hayvancılık ve tarım yapılmaktadır. Köyde eğitim için bir adet okul bulunmaktadır. Kahyalı köyünde su ve kanalizasyon şebekesi sorunsuz olarak hizmet vermektedir. Elektrik ve telefon hattı da bulunmaktadır. Köye ulaşım asfalt bir yol ile gerçekleşmektedir. Köyde henüz bir PTT şubesi ve sağlık ocağı gibi kurumlar yoktur.

Kahyalı Köyünün Yemekleri

Köye ait bilinen özel bir yöresel yemek bulunmamaktadır. Ancak Sivas’a ait olan tüm yöresel lezzetleri burada da bulmak mümkündür. Hingel, erişte, sirok, pezik, cevizli yağlı kete, kömbe, kelle tatlısı gibi…

 

 

 

Yorumlar (1)
  • Ş
    Şamil
    3 sene ago
    Bazı Yerler ilçelere bağlı ama merkez olan hocabey köyü neden yok acaba
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi