Sivas Merkez Hanlı Köyü Tanıtım Rehberi

Sivas Merkez Hanlı Köyü Tanıtım Rehberi
14:53 - Nisan 28 2020 Salı

Hanlı Köyü

Nüfusu: 495

Rakımı: 1250 metre

İl Merkezine Uzaklığı: 56 Kilometre

Hanlı İsmi Nereden Geliyor?

Han önü adı verilen yerde büyük bir Han’ın olduğu, bu yüzden Han’lı adının verildiği rivayet edilmektedir. Köyün içerisinde halen yıllardır ayakta kalan bir han bulunmaktadır.

Hanlı Köyünün Tarihi

Bağdat’ı fethe gittiği sırada IV. Murat her on kilometrede bir han yapılması talimatı verir. Yapılanlardan birisi de köye adını veren handır. Bu han’ın yakınında kurulan köye Hanlı Köyü adı verilir. 1844 yılında tutulan kayıtlara göre İlbeyli yöresine bağlı Hanlı Köyü 78 adet hane ile civarın en kalabalık köyü olmuştur. Köyde bir han bulunması ve ticaret için gelenlerin sık tercih ettiği bir yol üstünde bulunması nedeni ile yabancı ve yerli pek çok gezgine ev sahipliği yapmıştır.

Hanlı Köyünün Coğrafi Konumu

Sivas ilinin merkez ilçesine bağlı olan Hanlı Köyü Kayadibi Bucağı’na bağlıdır. Köy, İl Merkezinin güneybatısında olup, yaklaşık 56 kilometre mesafededir. Denizden 1250 metre civarında yüksekliği vardır. Köyün kurulduğu yer “kayanın başı” adlı tepenin batısında bulunan düzlüktedir. Köyün bazı evleri de “Ziraat ” adlı tepenin yine batısında yer almaktadır. Köyün toprağı genellikle yumuşaktır. Sivas Kayseri yolu önceleri köyün içerisinden geçmekteydi, daha sonra bu yol köyün güneyine kaydırıldı. Böylelikle trafik kazalarının önüne geçilmiş oldu. Köyde karasal iklim hâkimdir.

Hayvancılık ve Tarım temel geçim kaynaklarındandır. Köyün toplam 13516 dönüm arazisi vardır. Son yıllarda Pancar ekimi daha fazla olmuştur. Köye 1327 yılında İlkokul, 1973 yılında Ortaokul yapılmıştır. Halkta %95 seviyesinde okuryazarlık vardır. Bu köyün kireci meşhurdur. Kireç almak için çevre köylerden bile Hanlı’ya gelinir. Mezhep olarak köyün tamamı Hanefi ve Sünni’dir. Köyde cami, sağlık ocağı, telefon, içme suyu ve elektrik vardır. Sivas-Kayseri hattı olan demiryolu köyün kuzeybatısından geçer ve Hanlı İstasyonu vardır.

Hanlı Köyünün Yemekleri

Köyün özel bir yemeği olmamakla birlikte, Sivas iline özgü tüm yemekler Hanlı Köyünde de yapılmaktadır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi