Sivas Merkez Günören Köyü Tanıtım Rehberi

Sivas Merkez Günören Köyü Tanıtım Rehberi
11:34 - Nisan 30 2020 Perşembe

Günören Köyü

Nüfusu: 137

Rakımı: 1101 Metre

İl Merkezine Uzaklığı: 15 Kilometre

Günören İsmi Nereden Geliyor?

Köyün 1 kilometre batısından bir dere geçmektedir ve bu bölgeye Ören denilmektedir. Rivayetlere göre köyün adı buradan gelmektedir.

Günören Köyünün Tarihi

Osmanlıcada ki adı Aygi veya Ağgi olup, Ermeni dilinde Park, bağ, üzüm bağı anlamlarına gelir. Şehirden bu köye 1800’lü yılların sonunda göç olmuştur. 1950 ‘li yıllardan itibaren İstanbul’a iş için gidenler artmış, 1960’lı yıllarda tüm ülkede Almanya’ya göçler başlamasıyla buradan da Avrupa’ya göçler meydana gelmiş,  1990’lı yıllara kadar köy, okuryazarlık yönünden çok gelişememiştir. Günören imamları ve güreşçileriyle adını duyurmuştur. Köyün ilkokulu vardır fakat eğitimin taşımalı olması sebebiyle kapanmıştır. Bu bina şu an Muhtarlık binası olarak kullanılmaktadır. Ptt şubesi yoktur. Kanalizasyon ve içme suyu vardır. Elektrik ve telefon vardır. Sağlık ocağı yoktur. Cami vardır. Yolu asfalttır.

Günören Köyünün Coğrafi Konumu

Köy il merkezine 15 kilometre uzaklıktadır. Tokuş, Kolluca, Bademkaya, Çeltek, Karaçayır köylerine komşudur. Bir doğa harikası olan Aygi ormanı ve Hatun Pınarı adlı mesire alanı bu köyün sınırları içindedir. Karasal iklim hakimdir. Köyün tamamı Sünni dir.

Günören Köyünün Yemekleri

Topaklı herle, içli köfte, saç katmeri, hingel, un helvası, içli köfte ve madımak isimli yemekler köyün geleneksel tatları arasındadır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi