Sivas Merkez Eskiboğazkesen Köyü Tanıtım Rehberi

Sivas Merkez Eskiboğazkesen Köyü Tanıtım Rehberi
23:36 - Mayıs 4 2020 Pazartesi

Eskiboğazkesen

Nüfusu: 63

İl Merkezine Uzaklığı: 18 km

Eskiboğazkesen İsmi Nereden Geliyor?

Eskiboğazkesen adının nereden geldiğine dair net bir bilgi bulunmamakla birlikte yol güzergahlarının kesiştiği bir noktada bulunmasından ve denetim amaçlı bir karakol vazifesi görmesinden dolayı bu ismin verildiği söylenmektedir.

Eskiboğazkesen Köyünün Tarihi

Resmi kaynaklara dayanmayan bilgilere göre köy ilk olarak Osmanlı kışlası olarak kullanılmıştır. Köyün kuzeydoğusunda Roma dönemi yerleşim kalıntılarının yer aldığı Ziyaretler mevkii, Ganlarhaç bulunur. Güneybatı yönünde ise Bizans zamanından kalma yerleşim yeri kalıntılarının olduğu Balderesi mevkii, Kapalık bulunur. Köyün çevresindeki tarihi alanlar geçmişinin çok eskiye dayandığını göstermektedir.

Eskiboğazkesen Köyünün Yemekleri

Köyün yemeklerinde genellikle hamur işleri hakimdir. Makarna, erişte, kete, hingel, makarna, sübüra, sac kömbedir. Çorbalar, ekmek aşı, madımak, peynir herlesi, keşkek, dügülcek, turşu kavurması, pancar dal turşusu meşhurdur. Kadayıf, hurma tatlısı, sütlaç en bilinen tatlılarıdır.

Eskiboğazkesen Köyünün Coğrafi Konumu

Kıraç bir araziye sahip olan köyün ekilebilir arazisinin büyük kısmı doğu taraflarındadır. Köyün geneli bozkırdır. Köye ulaşımı sağlayan yol batı taraftadır. Köye gelen yolun 2 km’lık kısmı asfalttır. Engebeli olan kısımlarında tarım yapılmamaktadır. Köyün batısında Memmedik ( Tepeönü), doğusunda Mamuğa, İlkindi, kuzeyinde, Moluç (İnceyol), güneyinde Ören ( Yeniboğazkesen) köyleri bulunur. Köyde bir ilkokul yoktur. Köydeki çocuklar okumak için Sivas YİBO’nun yatılı eğitim imkanlarından yararlanmaktadır. Kanalizasyon şebekesi yoktur fakat içme suyu şebekesi bulunmaktadır. ADSL bağlantısı ve sabit telefon imkanı bulunan köy evlerinde sabit telefon kullanılır. Sağlık ocağı yoktur.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi