Sivas Merkez Eskiapardı Köyü Tanıtım Rehberi

Sivas Merkez Eskiapardı Köyü Tanıtım Rehberi
12:40 - Nisan 28 2020 Salı

Eskiapardı

Nüfusu: 38

İl Merkezine Uzaklığı: 38

Eskiapardı İsmi Nereden Geliyor?

Sivas il merkezine bağlı bir köydür. İsminin nerden geldiğine dair net bir açıklama yoktur.

Eskiapardı Köyünün Tarihi

Köyün 1928 yılında kurulduğuna dair rivayetler bulunmaktadır. Net geçmişi ve tarihi hakkında bilgi olmasa da Kayadibi bucağı ile benzer tarihe sahip olabileceği hakkında görüşler bulunmaktadır. Köyde yaşayanlar arasında Elbeyli Türkmen aşiretine mensup kişiler vardır. 12. asırda Halep taraftarından gelip köye yerleşmişlerdir. Akrabalık bağları çok güçlü olan Elbeyli’ler çevrede 42 köyde yaşamlarını sürdürmektedir. Kilis’teli Elbeyli ilçesi ile akrabalıkları bulunmaktadır.

Eskiapardı Köyünün Yemekleri

Karasal iklimin hakim olduğu köyde genel olarak hayvansal üretim yapılmaktadır. Yaygın olarak yapılan hayvancılık ve tarımın etkisi ile daha çok unlu ve yağlı yemekler hakimdir. İl merkezine yakın olduğundan merkezdeki yemek anlayışı köyde de geçerlidir.

Eskiapardı Köyünün Coğrafi Konumu

İl merkezine bağlı olan Eskiapardı, ulaşım sorununun pek olmadığı bir köydür. Uluslararası koordinatları 39.5313921,36.7666862’dır. Köyün adının nerden geldiği, tarihçesinin net olarak nasıl olduğuna dair bilgi yoktur. Köyde bir ilkokul olmasına rağmen kullanılmamaktadır. Kanalizasyon şebekesi olmayan köyde su şebekesi bulunmaktadır. PTT işlemleri yapabilmek için bir acente veya şube yoktur. Köylüler bu tür işlemlerini merkezden halletmektedir. Köyde elektrik vardır. Hat çekili olduğundan sabit telefon kullanılmaktadır. Köye giden yol asfalttır. Sağlık evi veya sağlık ocağı bulunmamaktadır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi