Sivas Merkez Dedeli Köyü Tanıtım Rehberi

Sivas Merkez Dedeli Köyü Tanıtım Rehberi
15:22 - Mayıs 8 2020 Cuma

Dedeli Sivas

Nüfusu: 110

Rakımı: 1.200

İl Merkezine Uzaklığı: 29 KM

Dedeli İsmi Nereden Geliyor

Dedeli İsminden önce köyün ismi Ebugen olarak bilinmektedir. Köyün bir bölgesinde bulunan tepede çok önemli bir evliya yaşamaktaymış. Köyün evliyası olan Mehmet Dede’nin ismi köye verilmiştir.

Dedeli Köyünün Tarihi

En eski Türk medeniyetleri bu topraklarda yer almıştır. Her ne kadar eskiye ait bilgi olmasada kötün ileri gelenleri bu şekilde bilgi vermektedirler.

Dedeli Köyünün Coğrafi Konumu

İç Anadolu bölgesinde yer alan özel bir köydür. Yeşil arazilerin yanında köy içerisinde kurak arazilerde yer almaktadır. Karasal iklim ve sert iklim köyde etkisini göstermektedir. Sıra dağlar ile köy çevrelenmiştir. Köy içinde her zaman tarım elverişlidir. Özellikle şeker pancarı sürekli üretilen bir üründür. Karasal ilkimden dolayı yazları sıcak ve kurak geçmektedir.

Kışın ise soğuk ve karlı havalar etki etmektedir. Oldukça farklı toprak çeşitleri araziler üzerinde yer almaktadır. Nisan ve yaz aylarına doğruher zaman farklı bölgeler üzerinde yağışlar etki etmektedir. Her türlü tarım arazisi bulunmakta ve tarıma dayalı en doğru faaliyetler sürmektedir. Sıcaklığın dengeli ve bazen de dengesiz oranlarda değişmesi bazen üretimi etkilemektedir.

Dedeli Köyünün Yemekleri

Köyün en meşhur yemekleri arasında pancar turşusu, hıngel, madımak çorbası, ekmek aşıgelmektedir.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi