Sivas Merkez Çaygören Köyü Tanıtım Rehberi

Sivas Merkez Çaygören Köyü Tanıtım Rehberi
13:40 - Mayıs 5 2020 Salı

Çaygören Köyü

Nüfusu: 63

İl Merkezine Uzaklığı:20 km

Çaygören İsmi Nereden Geliyor?

Çaygören köyünün eski adı Cirhin olarak bilinmektedir. Ancak, her iki ismin de nereden geldiği ve köyün geçmişi hakkında kesin bilgiler mevcut değildir.

Çaygören Köyünün Tarihi

Çaygören köyünün tarihi geçmişi hakkında kesin bilgilere rastlanılmamaktadır. Bilinen tek şey bu bölgede iki tane ören bulunduğudur. Bu örenlerden birinde insan iskeletine rastlanıldığına dair rivayetler bulunmaktadır. Ayrıca, köye giden yolun kıyısındaki tepeciklerden birinde bulunan ejderha heykeline dair efsaneler mevcuttur.

Söylentiye göre, çok eskiden bu köyde yaşayan karı koca, tarlalarını sürmeye giderken yollarına ejderha çıkar. Her ikisi de çok korkar ve adam bu musibetten kurtarması için Allah’a yalvarır. Kurtulması karşılığında öküzlerden birini kurban edeceğini söyler, bunun üzerine ejderha taş kesilir. Ancak adam sözünü tutmaz. Ertesi gün yine aynı ejderha yollarını keser, bu kez karısı hatalarını anlar ve hemen orada öküzlerden birini kurban eder. Ejderha yine taş kesilir. Söylentiye göre ejderhanın bir burnundan irin, diğerinden su akar. Şimdi her ikisinin de kuruduğu bilinmektedir.

Çaygören Köyünün Coğrafi Konumu

Sivas Merkez ilçeye bağlı olan köy, Kızıldağ adı verilen bir tepede bulunmaktadır. Köyün tam kenarından Kızılırmak geçmektedir. Dağınık yerleşim alanına sahip olan köy halkının geçim kaynağı, tarım ve hayvancılıktır.

Köyde bir ilköğretim okulu vardır ancak eğitim verilmemektedir. Sağlık ocağı ve evi bulunmamaktadır. PTT acentesi olmayan köyde iletişim sabit telefon ile sağlanmaktadır. İçme suyu şebekesi olan köyde, kanalizasyon şebekesi bulunmamaktadır.

Çaygören Köyünün Yemekleri

Çaygören köyünün en meşhur yemekleri, Hingel yemeği ve madımaktır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi