Sivas Merkez Başıbüyük Köyü Tanıtım Rehberi

Sivas Merkez Başıbüyük Köyü Tanıtım Rehberi
21:24 - Mayıs 5 2020 Salı

Başıbüyük Köyü

Nüfusu: 251

Rakımı: 1.600

İl Merkezine Uzaklığı: 22 KM

Başıbüyük İsmi Nereden Geliyor

Başıbüyük köyünün ismi ile alakalı kayıtlara geçen herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

Başıbüyük Köyünün Tarihi

Başıbüyük köyüne 1200 yılların başlarında Oğuzhan oğullarının kurmuş olduğu Oğuzların Bozok kolundan insanlar gelip yerleşmiştir. O tarihten bu yana bu köyde yerleşik bir hayat yaşanmaktadır.

Başıbüyük Köyünün Coğrafi Konumu

Başıüyük köyü Sivas iline bağlı köylerden biridir. Köyün Sivas merkeze olan uzaklığı 22km civarlarındadır. Köy karasal iklime sahiptir ve yazları kurak ve sıcak geçirirken kışın ise bol kar yağışlı ve oldukça soğuk geçmektedir. Karasal iklim nedeni ile çok yağış almayan bu bölgede çok su isteyen tarımların yapılması çok mümkün olmasa da yine tarım yapılmaktadır.

Özellikle hayvancılık işi ile ilgilenen köylüler küçük baş hayvan yetiştiriciliği ile daha çok ilgilenmektedir. Geçimlerini de küçükbaş hayvancılıktan kazanmaktadırlar. Coğrafi olarak da küçükbaş hayvancılığa daha çok yatkındır. Aynı zamanda köyde bulunan mermer ocakları sayesinde köyden mermer çıkarılmaktadır. Bu işte aynı zamanda köyün ekonomisine ciddi katkılar sağlamaktadır.

Başıbüyük köyünde bir ilkokul vardır. Köyün çocukları burada eğitim görmektedir. Köyde herhangi bir sağlık kuruluşu bulunmadığı için köylüler en yakın sağlık kuruluşuna müracaat ediyorlar. Köyde su ve elektrik vardır. Fakat köyde Ptt şubeleri de bulunmamaktadır. Bu ihtiyaçları için köylüler yakın illerdeki Ptt şubelerine ziyarette bulunmaktadırlar.

Başıbüyük Köyünün Yemekleri

Başıbüyük köyünün yemek özellikleri Sivas ile oldukça örtüşmektedir. Bu köyde meşhur olan yemekler arasında hingel, gaygana, madımak bulunmaktadır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi