Sivas Merkez Bademkaya Köyü Tanıtım Rehberi

Sivas Merkez Bademkaya Köyü Tanıtım Rehberi
23:59 - Mayıs 10 2020 Pazar

Bademkaya Köyü

Nüfusu: 79

Rakımı: 1.550

İl Merkezine Uzaklığı: 13 KM

Bademkaya İsmi Nereden Geliyor

Bademkaya köyünün ismi 1990 yılında değişerek son halini almıştır. Bundan önceki ismi ise Nadirik köyüdür.

Bademkaya Köyünün Tarihi

Eski ismi ile Nadirik köyü eski tarihlere dayanan bir geçmişe sahip. Kafkas Türkleri tarafından gelip yerleşilen bu bölgenin ismi Nadirik olarak kullanılsa da 1990 yılında Bademkaya olarak değiştirilerek son halini almıştır.

Bademkaya Köyünün Coğrafi Konumu

Bademkaya köyü Sivasa bağlı köylerden biridir. Sivas merkezine 13 km uzaklıkta yer almaktadır. İklim olarak karasal iklime sahip olan köy yazın kuru ve sıcak kışın ise oldukça soğuk olmaktadır. Köyün etrafında birçok temiz su havzası bulunmaktadır. Coğrafi özellikleri ile tam bir yayla köyü havasındadır.

Köyün bitki örtüsü ise özellik olarak bozkır özelliklerine sahiptir. Köy içerisinde öncesinden yapılmış ve önceden kullanılan ilkokul ve ortaokul binaları bulunmaktadır fakat son yıllarda aktif olarak kullanılmamaktadır. Bademkaya köyünde yaşayanlar ise geçimlerini hayvancılık yaparak aynı zamanda tarım işi ile uğraşarak sağlamaktadır.

Bademkaya köyünde elektrik ve su gibi hizmetler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra kanalizasyon şebekesi de bulunmaktadır. Köyde Ptt şubesi bulunmadığı için köylüler yakın köylere işlem yaptırmaya gitmektedirler. Herhangi bir sağlık kuruluşu da olmayan köyde sağlık problemi için yakın ilçelerde bulunan köylerdeki sağlık kuruluşlarına müracaat edilmektedir.

Bademkaya Köyünün Yemekleri

Bademkaya köylerinin meşhur yemekleri hingel, kete, mumbar, kuymak, patatesli içli köfte, kavurma eriştesi, yumurta eriştesi, kuskus, herfene, kalburabastı, kaba pancar yerini almaktadır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi