Sivas Merkez Aydoğmuş Köyü Tanıtım Rehberi

Sivas Merkez Aydoğmuş Köyü Tanıtım Rehberi
02:13 - Mayıs 14 2020 Perşembe

Aydoğmuş Köyü

Nüfusu: 192

Rakımı: 1.650

İl Merkezine Uzaklığı: 22 KM

Aydoğmuş İsmi Nereden Geliyor

Aydoğmuş köyünün ismi ile alakalı birkaç rivayet bulunsa da bu bilgilerle ilgili kesin kaynak bulunmaktadır.

Aydoğmuş Köyünün Tarihi

Aydoğmuş köyüne zamanında Avşar Türklerinin yerleştiği bilinmektedir. Avşar Türkleri Çukurova’dan Sivas merkeze ilk olarak göçlerini gerçekleştirdikten sonra Aydoğmuş köyüne daha sonra yerleşmişlerdir.

Aydoğmuş Köyünün Coğrafi Konumu

Aydoğmuş köyü Sivas merkeze 22 km uzaklıkta bulunuyor. Bu köy Sivas’ın olduğu kırsal iklime sahip ve aynı zamanda bitki örtüsü olarak da bozkıra sahiptir. Yayla özelliğine sahip bu köy genellikle serindir. Küçükbaş hayvancılık yaygın olarak köylüler tarafından yapılmaktadır. Aynı zamanda tarımcılık da geçim yöntemlerinden biridir.

Aydoğmuş köyünde ilkokul bulunmadığı için köyün genç nüfusu çevre köylere eğitim için gitmektedirler. Aynı zamanda sağlık kuruluşu ve PTT şubeleri de bulunmamaktadır. Sağlık problemleri yaşayan köylüler çevre köylerde bulunan sağlık kuruluşlarına başvurmaktadırlar. Ptt şubelerinden gerçekleştirilen maaş çekimi, ödemler ve kargo işlemleri için de yakın köylerde bulunan Ptt şubelerine ulaşım sağlarlar.

Köyde su şebekesi ve elektrik hizmetleri bulunmaktadır. Tüm köyün evlerinde bu hizmetler aktif olarak kullanılmaktadır. Köyde kanalizasyon gideri bulunmamaktadır. Yayla özelliğine sahip Aydoğmuş köyüne ulaşım için asfalt yollar bulunmaktadır. Bu sayede sağlık, eğitim gibi ihtiyaçlar için ulaşım daha rahat bir şekilde gerçekleştirebilmektedir.

Aydoğmuş Köyünün Yemekleri

Aydoğmuş köyünde Sivas’ın genelinde yapılan ve meşhur olan hingel yemeği yapılmaktadır. Aynı zamanda madımak otu ile de birçok çeşit yemek yapımı bu köyde yaygındır.

Yorumlar (1)
  • ER
    Ertuğrul Arslan
    3 sene ago
    Ben de Aydoğmuş köyü sakiniyim
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi