Sivas Merkez Arpayazı Köyü Tanıtım Rehberi

Sivas Merkez Arpayazı Köyü Tanıtım Rehberi
13:13 - Mayıs 10 2020 Pazar

Arpayazı Köyü

Nüfusu: 79

Rakımı: 1.260

İl Merkezine Uzaklığı: 22KM

Arpayazıİsmi Nereden Geliyor

Arpayazı köyünün isminin tam olarak nereden geldiği köylüleri tarafından bilinmese de eski köklü ailelerinden birinin soy ismi olabileceği bilgisi paylaşılıyor. Eski adı ise Fılındır olarak da bilinmektedir.

ArpayazıKöyünün Tarihi

Arpayazı köyünde oldukça uzun süredir yerleşim bulunuyor. Fakat köye ilk yerleşenler ve tarihleri hakkında genel bir bilgiye ulaşılamıyor.

ArpayazıKöyünün Coğrafi Konumu

Arpayazı köyünün Sivas’ın bir köyü olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Düzlük bir araziye sahip olan Arpayazı köyü Sivas’ın merkezine 22 km uzaklıkta bulunuyor. İklim olarak Sivas gibi karasal iklime sahiptir. Karasal iklimlerden dolayı kışları oldukça çetin geçmektedir. Köyün bitki örtüsü Sivas geneli gibi bozkıra sahiptir.

İklim ve bitki örtüsünün elverişliliği nedeni ile bu köyde hayvancılık ve tarımcılık yapılmaktadır. Arpayazı köyünün halkı geçimini küçükbaş hayvancılıktan ve tarımdan sağlamaktadır. Köye ulaşım sağlamak asfalttan yapılan yollar sayesinde daha kolay ve köyde sabit telefon imkanı bulunurken elektrik hizmeti de bulunmaktadır.

Köyde aynı zamanda su şebekesi sayesinde su problemi yaşanmıyor. Köyde bir ilkokul bulunmadığı için köyün çocukları yakın köylerde bulunan okullara gidip geliyor. Köyde aynı zamanda sağlık kuruluşu da bulunmuyor. Ptt şubesinin bulunmamasından dolayı da yine Arpayazı köyü sakinleri yakın merkezi köylerde bu ihtiyaçlarını karşılıyorlar.

Arpayazı Köyünün Yemekleri

Arpayazı köyünde yetişen madımak otundan yapılan madımak yemeği oldukça meşhurdur. Aynı zamanda hingel gaygana, sarıburma, kavurma herlesi diğer en çok yapılan yemeklerdendir.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi