Sivas Merkez Apa Köyü Tanıtım Rehberi

Sivas Merkez Apa Köyü Tanıtım Rehberi
02:40 - Mayıs 15 2020 Cuma

Apa Köyü

Nüfusu: 136

Rakımı: 1.260

İl Merkezine Uzaklığı: 36 KM

Apa İsmi Nereden Geliyor?

Apa birkaç dilde anne, ana manasına geliyor. Köyün isminin bu manadan çıkarılmış olabilceği düşünülüyor.

Apa Köyünün Tarihi

Apa köyü tarih olarak oldukça eskilere dayanıyor Oğuzhan’ın oğullarının kurmuş olduğu Oğuzlar 12. asırlarda bu bölgeye yerleştiği biliniyor.

Apa Köyünün Coğrafi Konumu

Sivas şehrinin merkezine 36 km uzaklıkta bulunan Apa köyü Elbeyli bölgesinde bulunuyor. Düzlük bir araziye sahip olan Apa’da karasal iklim etki göstermektedir. Bozkır bitki örtüsüne sahip olan Apa köyünde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yaygın olarak yapılmaktadır. 1200 rakım yükseklikte bulunan Apa köyü bir ormana sahip değildir. Bilinen en çok yetişen bitki ise Madımak otudur.

Karasal iklime sahip bu köyde kışları genellikle oldukça soğuk, yazları ise sıcak geçer. Apa köyünde bir devlet ilkokulu bulunuyor. Köyün tüm çocuklarına eğitim verebilecek kapasitededir. Apa köyünde kanalizasyon sistemi ve şebeke suyu hizmeti bulunmaktadır. Telefon ve elektrik hizmetinden faydalana bilen Apa köyünün halkı PTT şubesi bulunmadığı için yakın merkezi köylerdeki PTT şubelerine gitmek zorunda kalırlar.

Köyde sağlık hizmeti veren herhangi bir kuruluş olmadığı için Apa köylüler sağlık problemleri için yakın merkezi yerlerde bulunan sağlık kuruluşlarına müracaat ederler. Aynı zamanda Apa köyüne ulaşım asfalt yollar ile sağlandığı için ulaşım problemi bulunmamaktadır.

Apa Köyünün Yemekleri

Apa köyünde çokça yetişen madımak otu ile çeşitli yemekler yapıyorlar. Bunlardan biri hingel madımak Sivas kebabıdır. Apa köyünün meşhur yemekleri arasında kuskus, erişte, sac kömbe de bulunmaktadır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi