Sivas Merkez Altınyayla Köyü Tanıtım Rehberi

Sivas Merkez Altınyayla Köyü Tanıtım Rehberi
15:12 - Mayıs 12 2020 Salı

Altınyayla Sivas

Nüfusu: 9.309

Rakımı: 1.485 m

İl Merkezine Uzaklığı: 45 KM

Altınyayla İsmi Nereden Geliyor?

Altınyayla köyüne ait ismin tam olarak nereden geldiği tam olarak bilinmese de Altınyayla köyü Karatonus ovası üzerinde kurulmuştur.

Altınyayla Köyünün Tarihi

Altınyayla köyü çok eskilerden kurulmuş bir köy olarak bilinir. Tarih boyunca Osmanlı ve Selçuklu hatta daha birçok medeniyetlerin içinde yaşadığı bir köy olmuştur.

Altınyayla Köyünün Coğrafi Konumu

Altınyayla köyü üzerinde her zaman karasal iklim etki etmektedir. Yazın sıcak ve kurak havalar etkili iken kışları kar yağışlı ve soğuk geçmektedir. Bahar aylarına da sürekli olarak Nisan yağmurları ve lodoslar etki etmektedir. Genellikle köyün kuzey batısında ve kuzey doğusunda Şarkışla ve Ulaş bulunurken, güney kısımlarda da Pınarbaşı yer almaktadır.

Altınyayla köyü etrafı sıra dağlarla çevrilidir. Köyün yüzölçümü 647 Kilometrekare olmaktadır. Köy içerisinde bulunan tarım arazileri her zaman yayla ve dağlardan olmuşlardır. Çoğunlukla bir ova şeklinde olan bu köy tamamen tarıma elverişlidir. Hayvancılık bu kesimde oldukça gelişmiş bir yapıya sahiptir. Yayla ve ovalar tarım arazileri üzerinde oldukça etkili olarak yer almaktadır.

Geceleri etkili olan rüzgar köy halkını zarara uğratmaz. Gündüzleri daha çok kış aylarında ayaz olarak görülebilmektedir. Yeşil alan yönünden oldukça etkindir.

Altınyayla Köyünün Yemekleri

Meşhur yemekleri arasında tonus köftesi, etli kavurmaları ve birbirinden lezzetli yemekleri her zaman meşhurdur.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi