Sivas Merkez Akpınar Köyü Tanıtım Rehberi

Sivas Merkez Akpınar Köyü Tanıtım Rehberi
19:18 - Mayıs 11 2020 Pazartesi

Akpınar Sivas

Nüfusu: 178

Rakımı: 1.468 m

İl Merkezine Uzaklığı: 36 KM

Akpınar İsmi Nereden Geliyor?

Akpınar köyünün isminin tam olarak nasıl ve nereden geldiği hakkında kesin bir bilgi verilmemiştir. Tahminlere göre köyün bulunduğu yer kireçli topraklardan oluştuğundan köy ismini oradan almış olabilir.

Akpınar Köyünün Tarihi

Akpınar köyünün kuruluşu tam olarak 1600 yılları arasında olmuştur. Sadece eskiye bağlı olarak orta Asya kalıntıları bulunmuştur.

Akpınar Köyünün Coğrafi Konumu

Akpınar köyü genellikle karasal bir iklime dayalı bir yerdir. İç Anadolu bölgesi üzerinde yer alan Sivas ilçe köyü olduğundan iklimi de bu yönlü etkilidir. Yazları köyde sıcaklık ve kuraklık etkisi olurken,kışın rüzgar ve kar etkisi devam etmektedir. İlkbaharın gelmesiyle yağmurların başlaması görülmektedir. Kayalıkların çok sık olarak görüldüğü köyde dağlar köyün etrafını sırayla sarmıştır.

Köyde hava geçişleri sırasında özellikle rüzgar oldukça etkilidir. Rüzgarlar genellikle ayaza neden olur ve halkı olumsuz etki etmektedir. Tarım faaliyetleri açısından elverişli olan bu yerler ile fidan ve fide yetiştiriciliği konusunda sürekli aktiftirler. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık da sürekli olarak yapılan uğraşlar arasında yer almaktadır.

Arıcılık faaliyetleri Akpınar köyünde oldukça önemlidir. İklim yapısı arıcılık yapmaya son derece müsait olmaktadır. Yeşilliğin yaz aylarında etkin olması ile meyve yetiştirme de uygundur.

Akpınar Köyünün Yemekleri

En meşhur yemekler arasında şaplama, hingel, sübüra, kavut, saç üstü, erişte, herke, madımak aşı, ünlüsü, peskidan aşı, sütlü aş, pancar aşı ve Kömbe bulunmaktadır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi