Sivas Merkez Ağılkaya Köyü Tanıtım Rehberi

Sivas Merkez Ağılkaya Köyü Tanıtım Rehberi
01:56 - Mayıs 19 2020 Salı

Ağılkaya

Nüfusu: 87

Rakımı: 1.498 m

İl Merkezine Uzaklığı:

Ağılkaya İsmi Nereden Geliyor?

Ağılkaya köyü isminin tam anlamıyla nereden geldiği bilinmiyor. Eski dönemlerden ve kayalık üzerinde kurulmasından dolayı olabileceği söyleniyor.

Ağılkaya Köyünün Tarihi

Ağılkaya köyü Sivas üzerinden göç edenler tarafından kurulmuştur. Tam olarak bilinmese de tarihi olarak 1800 yılları arasında oluşmuştur. Eskiden yaşayan Deli Hoca isimli bir aile buraya yerleşmiş ve tüm toprakların sahibi olmuştur.

Ağılkaya Köyünün Coğrafi Konumu

Ağılkaya köyünde normal bir karasal iklim etki etmektedir. İç Anadolu bölgesinde yer alan bu köy içerisinde yazları sıcak geçerek kurak bir iklim görülmektedir. Kışları ise soğuk ve karlı bir hava etkisini sürdürmektedir. Ağılkaya köyü düz bir yapıya sahiptir. Köy içerisinde çok fazla yükseklik bulunmamaktadır.

Bu nedenle iklimi de bir o kadar etkilidir. Kayalıkların yakın yakın görüldüğü bu köy kayalıklara yakın bir yerde kurulmuş bir yapıdadır. Birbirinden farklı olarak bulunan 4 adet toprak çeşidine sahiptir. Toprak yapısına mı bağlıdır bilinmez ama köyde ağaç yok denecek kadar azdır. Ağaçların olmayışından ötürü de meydana gelen hava değişimleri köy halkını çabucak etkilemektedir.

Kar yapısı olarak fazla kar yağsa bile etkinliği oldukça azdır. Nisan ayında özellikle fırtına ve yağmur artışı fazla gözlenmektedir. Yağmurlar zararsız olup her zaman fayda sağlamaktadır. Ürün yetiştirme açısından fayda verir.

Ağılkaya Köyünün Yemekleri

En özel ve meşhur yemekleri arasında pastırmalı börek, mirik köftesi ayran çorbası, turşu kavurması, ekşili köfte, bulgur çorbası, çereli pilav, pancar çorbası bulunmaktadır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi