Sirte ve Cufra için eller nöbetçi

Sirte ve Cufra için eller nöbetçi
08:00 - Temmuz 7 2020 Salı

Bir yandan ateşkes isteyen darbeci Hafter ve destekçilerinin ve Vatikan Hava Üssü destekçilerinin saldırısı Libya’daki gerilimi artırdı. Türkiye destekli Trablus alanında askeri üstünlük sağlayan hükümet Sirte, stratejik operasyonların başlangıcı meselesi iken Haft Cufra’yı almak için stratejik olarak önemli bir zaman ve hazırlıktır.

Bilgiye göre, Libya meşru güçlerin geçen hafta uyanık olmasını beklerken, bu hazırlıklar Milli Savunma Bakanı Hulûsi Akar ve Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’in Trablusgarp ziyareti sırasında incelendi. Operasyonun herhangi bir zamanda başlayabileceği belirtiliyor. Ulusal Konsensus Hükümeti (UMH) şimdiye kadar kritik bölgelerde, özellikle Trablus’ta kontrol sağladı. Meşru hükümetin bir sonraki hedefleri arasında, petrol sahalarının bulunduğu stratejik konumu ile öne çıkan Sirte ve ülkenin merkezindeki Cufra bölgesi yer alıyor. Başkent Trablus’un 650 kilometre güneydoğusunda yer alan Cufra, Khafter milislerinin işgal ettiği stratejik Cufra Askeri Hava Üssü’ne de ev sahipliği yapıyor. Uluslararası destekçiler tarafından Hafter’e gönderilen askeri takviyeler de burada yapılır ve cepheye taşınır.

RUSYA İLE İLETİŞİM

Ankara ve Moskova arasında, Sirte ve Cufra’ya yönelik askeri harekatın başlamasından sadece günler önce yoğun bir görüşme trafiği olduğu belirtiliyor. Diplomatik kaynaklar, Rusya’nın olası bir operasyonda tarafsız kalmaya ikna edilmeye çalışıldığını ve Rusya ile temasların devam ettiğini belirtti. Rusya, Libya’da savaşan iki tarafla diyalog içinde olmasına rağmen, darbeci Hafter’a destek sağlıyor. Rus paralı askerleri (Wagner) de Hafter saflarında savaşıyorlar. Ayrıca Cufra Hava Üssü’nde çok sayıda Wagner üyesi olduğunu da biliyor.

Bu arada, Türk kuvvetlerini de içeren Vatikan Üssü’ne yapılan saldırının Ankara’ya ‘mesaj gönderme’ gibi bir amacı olduğunu belirten uzmanlar, Ankara’nın “Hafter güçlerinin hedeflenen herhangi bir saldırıda meşru bir hedef olacağı” Türk askeri ”. Misillemenin her zaman gelebileceğini belirtiyor. Çölün ortasında yer alan Vatiyye Hava Üssü stratejik bir üs olmasıyla dikkat çekiyor. Konutun Türkiye’ye bildirilebileceği bildirilmek üzere aylarca 10 binden fazla askeri üs inşa edildi.

Öte yandan, Libya Ordusu sözcüsü Abdulmalik el-Medeni, Vatikan Hava Üssü’ne yapılan saldırının Mısır’dan kalkan BAE uçakları tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. Ancak BAE saldırıyı düzenlediğini resmen açıklamadı.

“YASAR PAŞA VURDU” YALAN

Vatiyy Askeri Hava Üssü Türkiye’nin hava savunma sisteminde Libya’da kuzeybatıya konuşlandırıldı, gece iki gün önce kimliği belirsiz savaşçılar tarafından saldırıya uğradı. Milli Savunma Bakanı Hulûsi Akar ve Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’in ziyaretinden iki gün sonra gerçekleşen saldırının ardından gözler Mısır ve BAE’ye çevrildi.

Söz konusu uçağın BAE’ye ait olduğu ve Mısır’dan hareket ettiği belirlendi. Libya’daki korkak saldırıların ardından Türkiye’nin nüfuzunu önlemek için BAE ve Mısır medya algısı operasyonu yapmaya çalışıldı. Sosyal medya kiraları, saldırıda dört Türk askerinin öldürüldüğünü yazdı. Aynı kaynaklar saldırıda ölen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in de yalanlarını söyledi. Lies, Birleşik Arap Emirlikleri’nin yüzde 50 ortağı olduğu Wikipedia’daki İngilizce televizyon kanalı Sky News Arabia’da yer aldı. Wikipedia daha sonra bilgileri düzeltmek zorunda kaldı.

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi