Sipa Press

Sipa Press
20:45 - Haziran 16 2020 Salı

Sipa Press, geçmiş dönemlerinde birçok tarihi başarıya imza atmış ve dünyanın en önemli fotoğraf ajanslarından biri haline gelmiştir. Hala günümüzde Fransa’nın önde gelen foto basın ajanslarından birisidir. Bünyesinde 600’den fazla muhabir ağı bulundurmaktadır. Yılın 365 gününde altyazılı ve metinlerle tamamlanan 6.000’den fazla fotoğraf günlük olarak 40 ülkede dağıtılmaktadır. Sipa’nın arşivlerinde 20 milyon, dijital veritabanında 10 milyon resim yayınlanmıştır. İnternet adreslerine sipa.com üzerinden ulaşılabilmektedir.

Sipa Press Kuruluşu

Sipa Press, 1973 yılında Türk gazeteci Gökşin Sipahioğlu tarafından kurulmuştur. Paris’te 16 metrekarelik bir odada başlayan Sipa Press, dünyanın en büyük basın fotoğrafçılığı ajansı haline gelmiştir. 1966 yılında Hürriyet muhabiri olarak geldiği Fransa Paris’te serbest foto röportajcı olarak çalıştığı Fransız basınında fotoğrafçılığı ve röportajları ile adını duyuran Gökşin Sipahioğlu, 1969 yılından itibaren, birçok önemli gazetecinin ve televizyoncunun yetiştiği, dünya genelinde bir gazetecilik okulu olarak nitelendirilen Sipa Press Ajans’ının temelleri atılmaya başlanmıştır.

Sipa Press’in Satılması

Sipa Press, 25 milyon fotoğraftan oluşan geniş arşivi ve hiçbir devlet desteği almadan 27’si kadrolu çalışan olmak üzere yüzlerce fotoğrafçı ve muhabir ile dünya çapında en önemli dergi kapaklarına ve gazete kapaklarına imza atmış, röportajlarına yer verilmiştir. Dünya fotoğrafçılık tarihinde en önemli başarılara imza atmış ajanslardan olan Sipa Ajans’ın bu yükselişi, Bill Gates’in de dikkatini çekmiş ve Mark Getty ile birlikte 1998 yılında Sipa Press’i satın almak istenmiştir ancak Gökşin Sipahioğlu tarafından bu teklif reddedilmiştir.

1998 yılında dünyanın en büyük ajansı ünvanını taşıyan Sipa Press, 1969 yılından itibaren sadece kendi bünyesinde yer alan fotoğrafçıların fotoğraflarını değil, Fransa’daki birçok sayıda önemli arşivi de satın alarak bu fotoğrafları da bünyesine katmıştır. Filmlerin tüm hakkı kendisinde olmasına rağmen Fransa’nın tarihine ilişkin bu fotoğraf filmlerinin Amerika’ya gitmesini istememiştir, bu nedenlerle Bill Gates’in ve Mark Getty’nin milyonlarca dolar fiyat belirlenen teklifini reddetmiştir.

1998’den sonraki senelerde uzun yıllar boyunca yönetim işini Gökşin Sipahioğlu tek başına götürmüştür. İlerleyen zaman ve gelişen teknoloji ile birlikte dünya üzerindeki habercilik anlayışı da değişmeye başlamıştır. Şirketlerin devleşmesi ve sermayenin küreselleşmesi sonucunda Sipa Press ve Gökşin Sipahioğlu üzerinde yoğun bir baskı oluşmaya başlamıştır. 2001 yılında Sipa Press değişen düzen ve Körfez Krizi’nin sonuçlarından olan ekonomik sebepler dolayısı ile “Sud Communication” isimli bir Fransız iletişim şirketine satılmak zorunda kalmıştır. Sipa Press, Bill Gates ve Mark Getty tarafından edilen teklifin on kat aşağısında bir teklif ile satılmıştır.

Gökşin Sipahioğlu tarafından “Çocuğum” olarak nitelendirilen Sipa Press’in satılması için tek bir şart koşulmuştur. Gökşin Sipahioğlu’nun şartı satıştan sonraki süreçte de yönetim kurulunda kalmaya devam etmesiydi.

Sud Communication tarafından yönetim kurulunda kalma şartı kabul edilse de ilerleyen dönemlerde Gökşin Sipahioğlu bu koşulu yerine getirememiş ve yönetim kurulu başkanlığına devam etmek istememiştir. Devam etmeme sebebi olarak ise yönetimin değişmesi ile birlikte Sipa Press’in temellerini oluşturan ve evrensel etik olgularının dışına çıkılması ve ticari kaygılar güdülmeye başlanması olarak kendisi tarafından belirtilmiştir. Tüm bunların sonucunda yönetim kurulundan ayrılmıştır.

Sipa Ajans, ilerleyen zamanlarda el değiştirmeye devam etmiştir. Bugün Sipa Press, Alman Basın Ajansı (DAPD)’ın bir parçasıdır ve Associated Press (AP), İngiltere’deki Rex Features ve İtalya’daki La Presse gibi ortak ajanslarla özel dağıtım anlaşmaları sayesinde dünya haberlerini kapsamaktadır.

Sipa Press’te Yetişmiş Olan Ünlü Kişiler

Türkiye ve dünyada birçok önemli muhabir, gazeteci ve televizyoncu Sipa Press tarafından yetiştirilmiş ve belirli dönemlerde Sipa Press çatısı altında çalışmışlardır. Sipa Press’te yetişmiş olan kişiler arasında Abbas, Luc Delahaye, Patrick Chauvel, Alexandra Boulat, Alain Mingam, Yan Morvan, Reza, MicheL Setboun, Peter Howe, Christine Spengler, Nicolas Hulos, Coşkun Aral, Ara Güler, Savaş Ay gibi dünya çapında tanınan şahsiyetler yer almaktadır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi