Şile’de kum zambakları kırılana kadar 48 bin Türk lirası ceza alıyor

Şile’de kum zambakları kırılana kadar 48 bin Türk lirası ceza alıyor
13:00 - Temmuz 8 2020 Çarşamba

Dünyada yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan bitkiler arasında gösterilen ve korunan kum zambakları Şile’deki kıyı bölgelerini süslüyor. Ticari amaçla ülke dışına çıkarılması ve çıkarılması yasaklanan kum zambakları, hem Şile halkının hem de Şile’ye gelen yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekiyor. Sadece kıyı bölgelerinde açılan ve burada devam eden kum zambakları, bilinçsiz insanlar tarafından kırılma veya yok olmaları nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Kum zambakını kıran insanlara bitki sayısı başına 48 bin 625 lira para cezası verilir.

Şile’ye gelenleri kum zambaklarını olabildiğince kırmamaları konusunda uyardıklarını belirten Şile Alacalı Muhtar Ferhat Çağlayan, “Gerekli uyarıları yapıyoruz. Ama şimdi hafta sonları buraya denize gelenler çok yoğun. Tabii ki, vatandaş işin tam olarak farkında değil. Bildiğimiz kadarıyla bunlar koruma altında. Kırılma cezası da var. Ancak, elbette, bilmiyorlar, çünkü birçok insan geliyor. Çiğnenir, koparılır. Vatandaşlar bu konuda bilinçsiz. ”

Kırık kum zambaklarının cezalandırılmasından bahseden Batı Plajları Birlikleri Platformu Başkanı Serkan Yeşiltepe, “Kum zambaklarımız endemik bir bitki. Koruma altında. Molası, 48 bin lira para cezasına tabidir. Bunları bölgemize gelen misafirlerimize de söylüyoruz. Bazıları düşünürken, çoğu düşünmüyor. Zaten dikkate alınırsa, böyle olmayacaktır. Burada beyaz bir görüntü var. Onlara söylüyoruz, ancak maalesef yeterli değil. Ama böyle bir şey var, sivil ekipler seyahat ediyor. Eğer kırılırsa, bir ceza yazarlar. Tabii ki, misafirlerimizin kötü etkilenmemesi için gerekli uyarıları yapıyoruz. Ancak yakalandıklarında, kendilerini ne kadar yanlış yaptıklarını zaten fark ederler. Endemik bir bitkidir. Örneğin, bahçelerinde ekmek istiyorlar, ama bahçede değil. Sadece deniz kenarında olur. Şile ve Ağva bölgesinde bunlardan birçoğu var. Sadece burada yetişir. Tabii ki Türkiye’de başka yerler de var ama her iki tarafta da bir bitki yok. Bu bakımdan herkese kendi dallarında güzel olduklarını ve kırılmamaları gerektiğini söylüyoruz. Kum zambaklarını kırmamalarına izin verin, sadece dalda izlemelerine ve koklamalarına izin verin. Ama düşünmezlerse, buradan kopyalayayım ve evimin bahçesine ekleyeyim ve orada yetiştireyim. Dahası, sivil ekipler tarafından görülebileceği gibi, her biri için 48 bin lira para cezası yiyorlar. ”

Halit Arslan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi